Grija pentru documentele vechi – deviza Bibliotecii Aman

0
376

biblioteca (4)Salvarea documentelor vechi şi perisabile este una dintre cele mai importante provocări pe care trebuie să le gestioneze biblioteca zilelor noastre. Cum tezaurul cultural deţinut de biblioteci se măsoară şi prin elementele de patrimoniu, lucrările, documentele şi toate cărţile valoroase deţinute, atenţia acordată materialelor aflate într-un stadiu avansat de degradare, multe dintre acestea neputând fi consultate de către cititori, trebuie să caracterizeze activitatea de recuperare şi salvare de la dispariţie a unui număr cât mai mare de documentele şi cărţi cu valoare istorică. Etapele de depozitare şi promovare a cărţii sunt conexate prin acţiunea de reabilitare a documentului, evident, atunci când starea morală sau fizică a acestuia impune un asemenea demers. Procesul în sine este unul laborios, iar priceperea, grija şi instruirea celor îndrituiţi să se “adreseze” documentului vechi sunt cele mai importante aptitudini pe care trebuie să le probeze bibliotecarul.

            biblioteca (3)Cele peste 40.000 de volume şi documente pe care le deţine Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” în cadrul Colecţiilor Speciale au fost incluse, începând cu vara anului trecut, într-un amplu proces de digitizare prin a cărui derulare se urmăreşte realizarea unei baze de date modernă, accesibilă on-line, în măsură să salveze toate documentele ameninţate de patina timpului, pe de o parte, dar şi să faciliteze accesul electronic la înscrisurile şi volume care la momentul de faţă nu pot fi oferite publicului spre consultare din motive obiective.

           biblioteca (1) Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, prin Centrul  Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj-Vratsa, organizează periodic şedinţe de informare şi instruire la care participă bibliotecari din toate  bibliotecile   publice de pe raza judeţului Dolj. O asemenea întâlnire s-a desfăşurat la finalul lunii iunie când, în şedinţe de lucru desfăşurate pe parcursul a trei zile, bibliotecarii catalogatori de la Biblioteca Aman  au abordat, prin prezentări şi dezbateri  interactive, principalele reguli de catalogare şi indexare a documentelor în vederea uniformizării înregistrărilor din Portalul Informaţional al judeţului Dolj. Utilitatea unor asemenea întâlniri este mai presus de orice evidenţă. Portalul Informaţional al judeţului Dolj are rolul de principal canal de informare, înglobând materiale, înscrisuri, cărţi şi hărţi atât de la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, de la principalele muzee din Craiova, dar şi de la cele 37 de biblioteci publice de pe raza judeţului Dolj înscrise în proiect.

           biblioteca (2)Preocuparea pe care o manifestă colegii mei pentru ceea ce înseamnă aplicarea unui stil unitar şi uniform de catalogare şi indexare, cu prioritate a documentelor vechi, vine să demonstreze faptul că la bibliotecă ne implicăm activ în acţiunea de salvare a documentelor valoroase. Cum operaţiunea în sine este vitală, doar de digitizare depinzând prelungirea vieţii pentru multe volume şi înscrisuri, colegii mei înţeleg să pună un accent deosebit pe regularizarea tuturor acelor aspecte pe care ni le dorim clare, obiective şi uşor de administrat. Aşadar, ne dorim ca toţi cei care vor cerceta documentele pe care le vom urca în sistem on-line să nu întâlnească dificultăţi de identificare sau descărcare”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.

Biroul de presă al Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”

Persoană de contact: Alexandru Ionicescu – Purtător de cuvânt