În ultima perioadă, Direcţia Silvică Dolj şi-a dovedit capacitatea în ceea ce este perceput ca şi pază şi protecţie a fondului forestier din teritoriu. Zilele trecute, directorul DS Dolj a ţinut să amintească de cei care au lucrat ani de zile în domeniu, pe care i-a invitat la manifestările organizate cu ocazia „Zilei Silvicultorului”. În acel moment, s-au pus la punct şi s-au accentuat şi planurile de desfăşurare a acţiunii de revigorare a pădurii, unele care sunt oricum circumscrise planului naţional.
„Ziua Silvicultorului” a fost omagiată peste tot în ţară şi nu s-a ţinut cont de vreo apartenenţă. «Mulţumesc că s-a dat curs invitaţiei noastre şi au fost prezenţi la „Ziua Silvicultorului”, într-o zi mare a creştinătăţii – „Sf. Petru şi Pavel”, invitaţi şi reprezentanţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor, ai celor care au lucrat în sistem şi a fost un bun moment pentru un bilanţ, pe primul semestru al acestui an. Marcăm o clipă a existenţei noastre, amintindu-ne de versurile unui remarcabil poet, Antonio Machado – „Călătorule , sunt urmele tale/ Drumul şi nimic mai mult/ Călătorule, nu există drum / Drumul se face mergând”. Personal, mulţumesc tuturor care au participat, activ, de-a lungul timpului, în îndeplinirea misiunii noastre de silvicultori, un lucru departe de a fi uşor. Ceea ce ne-a însufleţit pe toţi a fost spiritul de echipă, dorinţa de a găsi cele mai bune soluţii pentru asigurarea continuităţii pădurilor noastre», a precizat Silvestru Nuţă, director al Direcţiei Silvice Dolj.
Milioane de puieţi, „prinse” în pământ
Mai pe versuri, mai pe real, DS Dolj are şi cu se mândri. În primul semestru al acestui an, silvicultorii doljeni se pot lăuda cu rezultate deosebite: mai mult de 1,2 milioane de plop euro-american plantaţi, la care se adaugă, peste de 94 de „plop alb”, 11. 000 de salcie, 309. 000 de salcâm, glădiţă – 328.000, stejar – 216 .000, cer, gârniţă – 41.000 etc. Integral, conform Planului Naţional, au fost plantate 73 ha, la refacere, s-au efectuat 70 ha, din 71, iar, la completare, putem vorbi de 100% (268 ha).
„Sunt probleme deosebite în combaterea furtului de lemne, prin tăierea în delict a arborilor. Am avut un sprijin eficient din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, Inspectoratului de Poliţie Dolj, Garda Forestieră şi a tuturor instituţiilor implicate. Sunt zone vulnerabile – Ocolna, Ghidici, Sadova, unde, dacă nu aveam sprijinul autorităţilor, nu aveam succes. Aş mai dori să spun ceva – urmare a precipitaţiilor scăzute şi a temperaturilor foarte ridicare, în plantaţiile tinere a început declinul fiziologic al puieţilor, producându-se ofilirea şi chiar uscarea acestora. Au fost afectate în proporţie mai mare plantaţiile tinere, înfiinţate pe terenuri nisipoase pe raza Ocoalelor Silvice Sadova, Dăbuleni, Poiana Mare, Segarcea. La această dată, nu pot fi evaluate eventualele pagube produse de seceta excesivă, existând posibilitatea ca, în urma precipitaţiilor căzute, la începutul acestei luni, puieţii să depăşească stresul fiziologic instalat”, a mai menţionat Silvestru Nuţă.