Ministrul canadian al Migraţiei va participa săptămâna viitoare la o întâlnire cu CE privind reciprocitatea exonerării vizelor, în contextul în care România şi Bulgaria ar putea vota împotriva Acordului UE-Canada, ca reacţie faţă de refuzul Guvernului de a elimina vizele pentru români şi bulgari.
Următoarea etapă pentru ratificarea Acordului comercial UE-Canada trebuie să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, când ministrul canadian al Migraţiei este aşteptat la Bruxelles pentru a rezolva problema generată de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele în cazul cetăţenilor români şi bulgari, relatează CBC News.
În contextul în care Uniunea Europeană intenţionează să aprobe în luna octombrie Acordul economic şi comercial complet cu Canada (CETA), această ţară trebuie să acţioneze sau riscă blocarea a acestui acord prin veto-ul statelor care nu vor ca cetăţenii lor să fie trataţi precum cetăţeni UE de rangul doi, comentează CBC News.
În aprilie, Canada şi Statele Unite au primit la dispoziţie încă trei luni pentru a se conforma cu politica UE privind reciprocitatea exonerării vizelor: ţările ale căror cetăţeni nu au nevoie de vize UE, trebuie, în schimb, să permită călătoriile fără vize pentru toţi cetăţenii UE.
Canada solicită în prezent vize cetăţenilor români şi bulgari, în timp ce Statele Unite solicită vize cetăţenilor din cinci state membre UE.
Comisia Europeană se va întruni pe data de 13 iulie pentru a analiza dacă să impună un regim de vize reciproce cetăţenilor canadieni şi americani.
Biroul lui McCallum a confirmat că acesta se va afla la Bruxelles în perioada 10-12 iulie pentru a participa la întâlniri cu rolul de a susţine adoptarea CETA şi de a “reitera poziţia Canadei cu privire la mecanismul de reciprocitate al vizelor”. (Mediafax)