Victor Ponta: Grecii au nevoie de UE, dar şi UE are nevoie de greci

0
338

Premierul Victor Ponta a spus, ieri, că îi “detestă pe talibanii şi măcelarii sociali care demonizează un popor doar pentru că îndrăzneşte acel popor să aibă altă părere decât ei”, el comentând astfel reacţiile la referendumul prin care grecii au respins măsurile de austeritate.

          Victor Ponta a scris, pe contul său de Facebook, că grecii “sunt o democraţie funcţională şi asta trebuie respectat şi chiar admirat”, iar România nu se poate compara cu situaţia de la Atena, pentru că are o istorie diferită, dar şi condiţii politice şi economice diferite, orice comparaţie dintre cele două state fiind forţată. Premierul mai spune că, indiferent de rezultatul referendumlui din Grecia, va fi nevoie de reforme structurale şi de sacrificii, el adăugând că atunci când România a fost în criză nimănui nu i-a păsat. “Îi detest pe talibanii sau măcelarii sociali care demonizează un popor doar pentru că uneori îndrăzneşte acel popor să aibă altă părere decât ei. Grecia este parte esenţială a Europei. Grecii au nevoie de UE, dar şi UE are nevoie de greci. Soluţia este doar împreună şi doar prin dialog şi respect, nu prin decizii unilaterale. Indiferent de calea aleasă de Grecia vor fi necesari ani lungi de reforme care implică sacrificii şi suferinţe. Când România a fost în criză nimănui nu i-a păsat. Aş vrea de dată asta să fim toţi mai solidari”, a scris Victor Ponta pe contul său de Facebook.

       Şeful Exectivului susţine că România se află pe creştere economică, iar a compara situaţia de aici cu cea din Grecia este ca şi cum ai compara “mere cu pere”. “România nu seamănă deloc cu Grecia – nici în bune, nici în rele. Avem o istorie diferită, mentalitate diferită, condiţii naturale, sociale, politice şi economice diferite. Trebuie că cineva să fie foarte ignorant sau foarte manipulator că să facă nişte comparaţii forţate acolo unde logica spune că nu poţi compară mere cu pere. Independent de situaţia de mai sus, România a trecut cu bine de o criză cumplită (2009-2011), se află în al patrulea an consecutiv de creştere economică sustenabilă (locul 1 în Europa pe ultimul trimestru), şomaj sub media europeană, pace socială şi stabilitate guvernamentală, o Agenţie fiscală în modernizare şi eficientă, sistem bancar puternic şi bine supravegheat de BNR, potenţial economic de creştere şi dezvoltare care se pune în valoare prin ultimele măsuri adoptate (în special Codul Fiscal)”, mai spune premierul.

          Premierul mai scrie că evoluţiile de pe scena politică europeană nu pot schimba direcţia pozitivă pe care se află România, singurul pericol fiind lipsa de solidaritate internă. “Nici situaţia din Grecia, nici cea din Ucraina, nici războiul din Siria sau alte evenimente externe nu pot perturbă direcţia noastră pozitivă. Există însă şi un pericol uriaş care poate strică tot, în bună tradiţie a Meşterului nostru naţional Manole: bătălia haotică şi iraţională a unor români contra altor români, foamea oarbă de “ciolan” a celor care au mai fost la putere şi au folosit-o rău sau a celor care au primit deja mult pe degeaba şi vor şi mai mult neavând habar ce să facă cu acea putere! O să vedem în curând dacă şi de data asta vom strica tot când este bine sau putem să rupem acest blestem naţional”, a comentat Ponta. Peste jumătate din electoratul elen (61,31%) care a participat la referendumul de duminică a respins condiţii puse de creditorii internaţionali pentru un plan de “salvare” al Greciei.