Ieri, poliţişti ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Dolj, împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei „Edulife”, au desfăşurat activităţi de prevenire a victimizării copiilor în vacanţa de vară.
La această activitatea au participat 50 elevi din mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Craiova, fiind desfăşurată la sediul Parohiei “Harşu”. Poliţiştii au urmărit prevenirea victimizării copiilor prin prezentarea unor situaţii concrete şi a unor modalităţi de acţiune şi gestionare a situaţiilor în care ei se rătăcesc atunci când frecventează locuri aglomerate, spre exemplu în staţiuni turistice, plaje, concerte, etc.
De asemenea, poliţiştii au adresat recomandări în vederea reducerii riscului de victimizare în cazul săvârşirii unor infracţiuni de tâlhărie, furturi din genţi şi buzunare. Poliţiştii din cadrul compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au subliniat importanţa respectării de către copii a normelor rutiere în vederea reducerii riscului de victimizare în cazul accidentelor de circulaţie, explicându-le că strada nu este spaţiu pentru joacă.
Elevii au înţeles că trebuie să se deplaseze numai pe partea dreaptă a drumului şi să se asigure temeinic atunci când vor să traverseze, totodată poliţiştii atrăgându-le atenţia că nu au voie să mânuiască atelaje hipo şi, dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani, să nu circule cu bicicleta pe drumurile publice.
Copiii trebuie să-şi anunţe părinţii când pleacă de acasă
Totodată, poliţiştii le-au atras atenţia şi cu privire la modalităţile de petrecere a timpului liber, mai ales în compania prietenilor, cu care trebuie să fie foarte selectivi. Limita dintre un comportament teribilist şi unul infracţional este fragilă şi, de aceea, poliţiştii le-au explicat copiilor ce trebuie să facă pentru a nu încălca legile şi, în egală măsură, pentru a nu deveni victime ale persoanelor rău intenţionate.
Poliţiştii le-au explicat elevilor prezenţi faptul că, ori de câte ori pleacă de acasă la joacă, trebuie să-şi anunţe părinţii cu cine şi unde merg şi la ce oră se vor întoarce. Chiar dacă este vară şi temperaturile sunt ridicate, aceştia ar trebui să evite scăldatul în canale de irigaţii sau în alte locuri neamenajate, pentru a evita pericolul de accidentare.
Aceste activităţi informativ-preventive vor continua pe tot parcursul vacanţei de vară şi în toate locaţiile recreative pentru copii din judeţul Dolj, ele încadrându-se în Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor – prioritate de prevenire a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj în anul 2015. Aceasta este a treia ediţie a “Şcolii de Vară” a organizaţii nonguvernamentale, iar o serie de astfel de activităţi vor continua şi în perioada următoare.