După 25 de ani / Comunitatea rromă din Bârca şi-a ales liderul

1
97

Duminică, 5 iulie, odată cu Referendumul din Grecia, au avut loc alegeri şi la Bârca. Dar nu orice fel de alegeri, alegeri în sânul comunităţii rrome, o comunitate care timp de 25 de ani nu a reuşit să lase orgolile deoparte şi să-şi poată stabili priorităţile şi interesele. Grinea Florel este alesul. Acesta a câştigat cu 47 de voturi, adică, cu 3 voturi peste contracandidatul său. Meciul a fost strâns iar comunitatea a votat democratic.

Evenimentul pare a fi un real succes, pe care şi-l revendică preşedintele interimar al  Asociaţiei Partidei Rromilor „Pro Europa”, sucursala Dolj, Romeo Tiberiade, cel are se ocupă acum de reformarea acestei formaţiuni, care să aibă la bază alegeri libere şi democratice. „Este un succes, pentru că aşa cum bine se ştie la Bârca au fost mereu probleme, de ordin social, acum eu m-am impus ca lider şi am reuşit să-i conving pe rromi că ar fi bine să fie conduşi de un lider cu vederi europene. Consiliul fondat din cei mai importanţi bătrâni ai comunităţii au decis ca această comunitate, pentru prima oară în 25 de ani, să voteze liber şi să-şi exprime opţiunea între doi lideri importanţi. Ca să-i conving că doar aşa se vor rezolva lucrurie, le-am vorbit oamenilor de la Bârca despre ce înseamnă integrare, inclusiune socială, programe de educaţie. Rromii din Bârca au spus clar că vor mai multe informaţii, vor şi ei să nu mai fie izolaţi, să li se spună şi lor ceea ce ar putea să-i ajute în traiul de zi cu zi, ce i-ar putea ajuta pe copiii lor”, a precizat Romeo Tiberiade.

400 de familii de rromi au fost reprezentate de 91 de membri

        Preşedintele sucursalei Dolj a Partidei Rromilor a vorbit în câteva cuvinte de cel ales de poporul de la Bârca. Spune că tânărul are prestanţă, maturitate şi se va putea impune foarte uşor în faţa comunităţii. „Sunt mari aşteptări de la el. A fost o concurenţă între cei doi. La Bârca trăiesc 400 de familii de rromi. Acestea au fost reprezentate la scrutinul de duminică de 91 de membri. Aceştia şi-au împărţit voturile, dar nu în părţi egale. Unul a obţinut 47 de voturi, câştigătorul, iar celălalt, 44 de voturi. Nu s-a supărat nimeni. Cel care a pierdut îl va ajuta pe actualul preşedinte al filialei Bârca pentru că aşa se face într-o competiţie. Toţi vor munci pentru comunitate. Voturile au fost numărate corect de către comisia formată din bătrânii comunităţii. Am organizat alegeri ca la carte. Cu secţie de votare, păzită de poliţişti, cu urne, cu buletine de vot, ştampilate. Numărarea s-a făcut în mod transparent. A fost cred eu un început bun, spre normalitate…”, a mai spus Romeo Tiberiade. Liderul Asociaţiei Partidei Rromilor, sucursala Dolj a mai precizat că în perioadă următoare vor urma alegeri la Lipovu, Cerăt, Calafat, Giubega, peste tot unde există comunitate rromă.

1 COMENTARIU

Comments are closed.