O mutare genială i-a trimis pe batavi în careul cu aşi

0
323

OLANDA – COSTA RICA    0-0 (4-3 la 11 metri)

Stadion: Fonte Nova – Salvador, spectatori: 51.179.

Au marcat la loviturile de departajare: Van Persie, Robben, Sneijder, Kuyt / Borges, Gonzales, Bolanos. Au ratat Ruiz şi Umana.

Olanda: Cillessen (Krul 120+1’) – De Vrij, Vlaar, Indi (Huntelaar 106’) – Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Blind – Robben, Depay (Lens 76’) – Van Persie. Selecţioner: Louis van Gaal.

Costa Rica: Navas – Gamboa (Myrie 79’), Acosta, Gonzales, Umana, Diaz – Tejeda (Cubero 97’), Borges – Ruiz, Bolanos – Campbell (Urena 66’). Selecţioner: Jorge Pinto.

Cartonaşe galbene: Indi 64’, Huntelaar 111’ / Diaz 37’, Umana 52’, Gonzales 81’, Acosta 107’.

Arbitru: Ravshan Irmatov (Uzbekistan).

Câştigătoare a unei grupe cu trei campioane mondiale, în care a trecut de Uruguay şi Italia şi a remizat cu Anglia, plus că în “optimi” eliminase o fostă deţinătoare a titlului continental, Grecia, naţionala din Costa Rica a fost, ieri noapte, la un pas de a mai provoca o uriaşă surpriză, Olanda reuşind să acceadă în semifinalele CM doar după executarea loviturilor de departajare.

Conştienţi că n-au nici o şansă dacă se vor lua la trântă cu tripla vicecampioană a lumii (1974, 1978, 2010), caraibienii au interpretat o partitură eminamente defensivă, statistica consemnând la final un singur şut pe poartă şi un singur corner în dreptul lor, şi acestea căzute extrem de târziu, în ordine inversă, în minutele 115, respectiv 117. Dar ce şansă au irosit latino-americanii la acel şut! Urena, găsit liber la marginea careului, a pendulat şi a tras din 7-8 metri, însă Cillessen a respins miraculos.

De cealaltă parte, europenii au avut o pleiadă de ocazii, barele, 3 la număr, Sneijder (82, 118), şi o minge deviată în “transersală” de fundaşii costaricani (90+3), plus intervenţiile miraculoase ale excelentului Kaylor Navas, trimiţând disputa la loteria loviturilor de departajare.

Unde Tim Krul, introdus în teren în minutul 120+1, a parat două din cele cinci execuţii ale costaricanilor (Ruiz şi Umana), trimiţând Olanda în semifinale. Dar de ce i-a luat locul Krul lui Cillessen? Mai ales că goalkeeper-ul lui Newcastle, cu doar şase prezenţe la naţională, nu era un specialist al penalty-urilor. De la sosirea sa în Premier League fusese pus faţă în faţă cu 20 de lovituri de la punctul cu var şi apărase doar două. Mai mult, în ultimul sezon din Premier League, luase gol în toate cele cinci penalty-uri pe care le-a înfruntat.

Chiar Krul a explicat. Van Gaal şi Frans Hoek – fost antrenor cu portarii la Ajax, Barcelona şi Bayern Munchen, printre altele – au pus la punct asta încă din urmă cu o săptămână, din ziua în care Olanda a eliminat Mexicul, iar Costa Rica a bătut Grecia, tot la lovituri de departajare, în „optimi”.

Găselniţa celor doi antrenori ai Olandei a fost acest plan B, lăsat exclusiv în sarcina portarului de rezervă, pentru ca Cillessen să-şi vadă de antrenamente fără presiune pe umerii săi înainte de partida cu central-americanii. Antrenorul cu portarii – care-l va urma pe Van Gaal şi la Manchester United – mizase şi pe impactul psihologic asupra echipei adverse, când jucătorii acesteia vor vedea schimbarea portarului. A fost pentru prima oară în istoria Campionatelor Mondiale când un portar a fost introdus în teren exclusiv pentru loviturile de departajare. Dar planul B al olandezilor a funcționat.

Krul studiase toată săptămâna felul în care bat costaricanii loviturile de la unsprezece metri și s-a pregătit la antrenamente exclusiv pentru această ocazie, împreună cu Hoek. În momentul adevărului, pregătirea sa a dat roade: a mers ”pe minge” la toate cele cinci lovituri de departajare, apărând, aşa cum am notat deja, două dintre ele şi asigurând prezenţa Olandei în a treia semifinală din ultimele patru prezenţe la CM (1998-2010-2014).

Higuain a tranşat disputa cu timoraţii “Draci roşii”

Adversara olandezilor pentru un loc în finală se stabilise anterior, Argentina ieşind câştigătoare din confruntarea cu Belgia, scor 1-0. Omul lui Napoli, Gonzalo Higuain a înscris unicul gol al partidei, în doar minutul 8, când, profitând de un carambol norocos, l-a învins pe Thibaut Courtois cu un şut fără speranţe, la colţul lung. Extrem de ofensivă în “optimea” cu SUA, când a expediat peste 30 de şuturi spre poarta advesă, tânăra şi valoaroasa echipă a Belgiei nu a putut depăşi emoţiile unei eventuale semifinale în dauna mult mai titratei oponente, ameninţând rareori şi puţin periculos butul lui Romero. “Pumele” ar fi putut avea un final de meci chiar liniştit, dar acelaşi Higuian şi Messi fie au luat la ţintă “transeversala”, fie pe Courtois. Amintind aici doar cele mai notabile şanse ale argentinienilor.

Accidentat în minutul 30, Angel Di Maria nu va mai juca mai mult ca sigur la acest Mondial (detalii în pag. 15).

 

ARGENTINA – BELGIA      1-0

Stadion: Nacional – Brasilia, spectatori: 68.551.

A marcat: Higuain 8’.

Argentina: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta – Lavezzi (Palacio 71’),  Biglia, Mascherano, Di Maria (Perez 33’) – Messi, Higuain (Gago 81’). Selecţioner: Alejandro Sabella.

Belgia: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mirallas (Mertens 60’), De Bruyne, Hazard (Chadli 75’) – Origi (Lukaku 59’). Selecţioner: Marc Wilmots.

Cartonaşe galbene: Biglia 75’ / Hazard 53’, Alderweireld 68’.

Arbitru: Nicola Rizzoli (Italia).