Veşti deloc bune: Avertizarea de caniculă a fost prelungită

0
326

Ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a reactualizat mesajul de avertizare privind fenomenul de caniculă, valabil cel puţin până marţi, 11 iulie a.c. Astfel, astăzi, duminică, luni şi marţi valul de căldura va persista în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi în sud-vestul Transilvaniei. “În aceste regiuni, temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, avertizează ANM.

Puţine şanse de ploaie

În Oltenia, temperaturile maxime se vor situa peste normele climatologice până în jurul datei de 9 iulie a.c., vremea menţinându-se caniculară. Apoi, maximele vor scădea uşor şi treptat. Prima jumătate a intervalului va fi caracterizată de minime ridicate, cu valori medii de 19-21 de grade, după care tendinţa va fi de scădere uşoară, până la valori normale pentru această perioadă.

Cât despre ploi, specialiştii spun că vor cădea pe arii restrânse şi vor fi slab cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariţie în intervalul 12-14 iulie.

Regiunile agricole, afectate de temeraturile ridicate

Din punct de vedere agrometeorologic, în intervalul 7-13 iulie a.c., va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, chiar caniculară, la scara întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 21…31 grade Celsius, valori mai ridicate cu 1…8 grade comparativ cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se situa între 27…37 grade, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă se va încadra între 14…25 grade, în aproape toată ţara, cu nopţi tropicale (T. min≥17 grade) îndeosebi în zonele de câmpie.

Secetă pedologică

Caracteristicile agrometeorologice indică un conţinut de umiditate, pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb, care se va menţine la valori scăzute îndeosebit de scăzute, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi local extremă, pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul, estul şi vestul ţării. “În aceste condiţii, starea de vegetaţie la culturile prăşitoare – aflate în perioada consumului maxim faţă de apă – ritmurile vegetative vor fi mai intensificate, în special pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare a solului.

Grâul de toamnă, aproape copt

Totodată, în zonele cu deficite de umiditate în sol, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor, de 30…32 de grade, se va produce în continuare ofilirea şi răsucirea temporară a aparatului foliar, precum şi uscarea prematură a frunzelor bazale la porumb şi floarea-soarelui, în orele de amiază”, potrivit reprezentanţilor ANM. Astfel, în funcţie de data semănatului, grâul de toamnă va înregistra definitivarea maturităţii în lapte, plantele aflându-se predominant în fazele de maturitate în ceară (10-100%) şi deplină (30-100%), extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare.