Liceele şi şcolile profesionale pot depune proiecte pentru dotarea laboratoarelor

0
479
Liceele profesionale și tehnice vor putea depune proiecte pentru dotarea cu laboratoare de informatică și ateliere de practică, aplicând direct sau prin intermediul primăriilor, într-un nou apel PNRR  (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) de 45 de milioane de euro, lansat în consultare publică de către Ministerul Educației, informează Edupedu.ro.

FOTO : arhivă

Informaţii despre apel

Apelul de proiecte este unul competitiv, cu termen limită de depunere și implementarea investițiilor va fi finalizată, cel mai târziu, până la data de 31 decembrie 2024; Bugetele proiectelor depuse nu trebuie să depășească 18.000 euro/laborator informatică și 100.000 euro/atelier(e) de practică/UIP; 909 unități de învățământ profesional și tehnic ar trebui dotate cu laboratoare de practică funcționale; valoarea maximă a unui grant se stabilește în funcție de nevoile școlii, în raport de numărul structurilor arondate sau în raport cu numărul de elevi.
Cine poate solicita ajutorul

Toate unităţile de învăţământ din reţeaua învăţământului profesional şi tehnic care nu au beneficiat de dotarea laboratoarelor de informatică și ateliere de practică în cadrul apelului de proiecte Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar, finanţat prin PNRR, lansat de Ministerul Educaţiei în decembrie 2022, pot solicita finanțare pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a atelierelor de practică, aplicând direct sau prin intermediul unităților administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, sectoare ale Municipiului București și județe). Prin excepție, unităţile de învăţământ din reţeaua învăţământului profesional şi tehnic care au beneficiat de dotarea laboratoarelor de informatică în cadrul apelului de proiecte Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar pot aplica pentru finanțarea altor laboratoare de informatică, în următoarele condiții: unitatea de învățământ preuniversitar are minimum 300 de elevi la momentul depunerii cererii de finanțanţare; unitatea de învățământ preuniversitar are structuri arondate.

 

Indicatorii apelului de proiect

Beneficiarii apelului de proiecte

1)  „Unitățile de învățământ preuniversitar de stat acreditate din rețeaua IPT,
2)  Toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, sectoare ale Municipiului București și județe).

În cadrul apelului, fiecare solicitant poate depune o singură cerere de finanțare prin care să obțină finanțare pentru dotarea unităților de învățământ profesional şi tehnic, respectiv pentru toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică, de stat, acreditate, pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a atelierelor de practică, în funcție de nevoi și de numărul de elevi.

Unitățile de învățământ care au minimum 300 elevi înscriși în anul școlar 2023-2024 vor putea beneficia de un al doilea laborator de informatică. De asemenea, unitățile de învățământ preuniversitar din rețeaua învățământului profesional și tehnic care au structuri arondate pot beneficia de mai multe laboratoare, în funcție de câte structuri arondate au (ex.: 3 structuri arondate = 3 laboratoare de informatică).

Beneficiarii din cadrul primului apel PNRR de proiecte pe componenta de I134 nu sunt eligibili pentru a primi finanțare în cadrul prezentului apelului de proiecte dacă unitatea de învățământ preuniversitar are sub 300 de elevi la momentul depunerii cererii de finanțare și nu are structuri arondate.

Unitățile administrativ-teritoriale pot delega depunerea aplicațiilor de finanțare către alte unități administrativ-teritoriale, în baza autonomiei locale. Unitățile administrativ teritoriale care au primit delegarea depunerii aplicațiilor de finanțare de la alte unități administrativ teritoriale trebuie să specifice în cererea de finanțare UAT-urile de la care au primit delegare, precum și unitățile de învățământ preuniversitar beneficiare.