În urma analizării mai multor rapoarte cu privire la situația actuală a pieței de energie din țara noastră am constatat că distribuitorii și producătorii nu se înțeleg la prețul energiei pentru consumul rețelelor, astfel că nu se încheie contracte și există riscul să se blocheze toată activitatea, iar cei care suferă cel mai mult să fie consumatorii finali.
Distribuție Energie Oltenia a lansat șase oferte de cumpărare de energie electrică cu livrare în a doua jumătate a acestui an, pe platfoma de tranzacționare PCCB-LE Flex pieței OCOM, însă nu s-a încheiatnicio tranzacție pentru că ofertele de răspuns ale producătorilor au venit la prețuri mai mari.
Așadar, dacă producătorii, care sunt de stat, vând energia către distribuții, sunt scutiți de la plata impozitului suplimentar, potrivit prevederilor din OUG 27/2022.Pe de altă parte, tot potrivit OUG 27, producătorii de stat sunt obligați să răspundă cu oferte de vânzare la ofertele de cumpărare ale distribuitorilor, dar legea nu le impune vreun preț.
Totodată am constatat o problemă în ceea ce privește consumul propriu tehnologic pentru distribuitori, în contextul creșterii galopante a prețurilor și, implicit, a costurilor lor de achiziție. În acest context, băncile încep să refuze să mai finanțeze distribuitorii, pentru că, după sumele împrumutate deja și pentru furnizare și pentru distribuție, au atins limita de expunere pe sectorul energetic.
Având în vedere aspectele prezentate, vă rog să-mi comunicați ce soluții va adopta Ministerul Energiei și instituțiile subordonate pentru a nu se bloca piața de energie din țara noastră și pentru a nu pune în pericol distribuția către cetățeni și companii.
graieste neica nimeni- fost primar in craiova, de prin din anturajul olgutei vasilescu … n-a ramas nimc in urma dumnealui …
Comments are closed.