Franţa: dezbatere naţională pe tema justiţiei

0
491

În Franţa preşedintele Emmanuel Macron anunţă o consultare naţională pe marginea justiţiei. Iniţiativa sa intervine în contextul în care instituţia judiciară este vehement criticată de numeroşi responsabili politici precum şi de  sindicatele poliţiştilor.

Ori de cîte ori este anunţată în Franţa o astfel de consultare ea este legată deci de o criză, iar în prezent se poate vorbi despre o profundă ruptură între poliţie şi justiţie, ceea ce, evident, nu este normal într-o democraţie şi într-un stat de drept. Pe data de 19 mai, de exemplu, zeci de mii de poliţişti au manifestat în faţa Adunării Naţionale Franceze la Paris denunţînd în primul rînd un anumit laxism al justiţiei. Fapt atipic şi rar, la această manifestaţie au participat şi ministrul de interne, Gérald Darmanin, primarul Parisului, Anne Hidalgo, precum şi diverşi deputaţi de stînga.

Într-o analiză publicată de revista Marianne, Jacques Juillard afirmă următoarele: „Într-un stat care şi-a pierdut pedalele vedem cum se profilează la orizont o poliţie de dreapta şi o justiţie de stînga. Şi cu toate aceastea judecătorii sunt burghezi iar poliţiştii proletari.” Jacques Juillard semnalează în articolul său o „stranie inversare a valorilor” între stînga şi dreapta, printre altele faptul că stînga nu mai are curajul să discute despre securitate pentru a nu fi taxată de rasistă sau de xenofobă. Ori, explică analistul francez, Revoluţia franceză este cea care a consacrat securitatea ca un drept natural şi imprescriptibil al omului, alături de dreptul la libertate, de dreptul la proprietate şi de dreptul la revoltă în caz de opresiune…

Editorialistul Jacques Juillard mai evocă un sondaj din care rezultă că 80 la sută dintre francezi consideră într-adevăr că justiţia este laxistă. Recent, dezbaterea în jurul justiţiei a fost relansată după ce asasinul unei pensionare evreice a scăpat de înfăţişare în faţa justiţiei pe motivul că ar fi comis crima sub influenţa drogurilor, deci că ar fi fost iresponsabil în momentul actului. Această decizie de justiţie a creat stupoare atît în Franţa cît şi în străinătate, şi probabil că şi ea se află la originea iniţiativei prezidenţiale de a preconiza o serioasă reformă a justiţiei.