”Cerem Ministrului Adrian Oros să-și asume public acest eșec și să prezinte fermierilor care este pachetul concret de finanțări alternative “

0
364

Anișoara Stănculescu, președinte PMP Dolj: Consiliul Judeţean Dolj ar trebui să intervină şi să caute soluţii pentru sprijinirea acestui sector important al economiei doljene, agricultura, cu atât mai mult cu cât există proiecte în acest domeniu care pot fi finanţate prin Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă”

 PMP consideră că fermierii din zona Sud-Vest Oltenia, și nu doar ei, sunt pe bună dreptate nemulțumiti de modul în care Ministerul Agriculturii a susținut cauza finanțării sistemului de irigații prin PNRR.

Eșecul nefinanțării refacerii sistemului de irigații prin PNRR putea fi evitat dacă proiectul ar fi fost pus cu adevărat în dezbatere  publică, iar fermierii, toți cei interesați, ar fi fost lăsați să-și expună ideile și soluțiile. Proiectul ar fi putut fi acceptat ca unul verde  dacă exista o corelație viabilă între refacerea sistemului de irigații și sectorul energiei regenerabile.

Golul lăsat de cele 6,5 miliarde de euro care ar fi putut fi investiți în refacerea sistemului național de irigații, se va repercuta profund negativ și în realitatea Doljului, care și așa este una din zonele cele mai afectate de secetă din România, deșertificarea sudului județului accentuându-se an după an.

PMP cere conducerii Consiliului Județean Dolj să prezinte public care sunt măsurile alternative cu care vine în întâmpinarea fermierilor, aflati la limita disperării, cu atât mai mult cu cât nici despăgubirile pentru secetă nu sunt primite la timp.

Cerem Ministrului Adrian Oros să-și asume public acest eșec și să prezinte fermierilor care este pachetul concret de finanțări alternative prin care, proiectul refacerii sistemului de irigații va putea fi pus în aplicare. Totodată, considerăm că, în acest moment, Consiliul Judeţean Dolj ar trebui să intervină şi să caute soluţii pentru sprijinirea acestui sector important al economiei doljene, agricultura, cu atât mai mult cu cât există proiecte în acest domeniu care pot fi finanţate prin Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă”- a precizat liderul PMP Dolj, Anișoara Stănculescu, vicepreședinte național PMP.