Zbor pentru România Mare

0
329

Muzeul de Artă din Craiova a organizat, ieri,  evenimentul „Zbor pentru România Mare” din seria Centenarul Marii Uniri, axat, în principal, pe ateliere de realizare de mini-avioane, reproducând prototipurile avioanelor folosite de România şi Franţa în Primul Război Mondial. La eveniment au participat elevi de la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” (însoţiţi de prof. Monica Asan) şi  elevi de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Dumitru” din Craiova, sub conducerea prof.Rodica Stovicek, diriginta  clasei. Urmând sfaturile coordonatorilor  acestor ateliere creative (Rusalia Crăciunoiu, Claudia Mandi, Ovidiu Neagoe, muzeografi) şi susţinuţi de diriginta clasei, micuţii elevi au reuşit să expună la sfârşitul activităţii două escadrile model, purtând culorile celor două ţări surori, Franţa li România.

Prof.dr Maria Tronea, vicepreşedintă a Asociaţiei Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România (AMOPA ROUMANIE) a abordat în discursul susţinut tema „Colaborarea româno-franceză în domeniul aeronautic în timpul Primului Război Mondial”, evidenţiind şi exemplul aviatorului erou Ion N. Romanescu, căzut pe frontul francez la 1 noiembrie 1918.

În încheierea evenimentului, la invitaţia managerul Muzeului de Artă din Craiova,  Emilian Ştefîrţă, elevii participanţi la eveniment au avut bucuria de a se reîntâlni cu operele marilor artişti îndrăgiţi.