Salvăm copiii, de la capcanele Internet-ului, dar cum?!

0
502

Ieri, în Amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a avut loc conferinţa „Împreună pentru siguranţa online a copiilor”, activitate organizată de echipa judeţeană de specialişti formaţi în cadrul Programului „Ora de Net”, a Organizaţiei Neguvernamentale „Salvaţi Copiii!”. Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri locale, pe care echipa interdisciplinară, formată din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Casei Corpului Didactic Dolj, Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj, Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Dolj, o va derula în perioada mai 2018 – iunie 2019. Iniţiativă lăudabilă, dar prezentată cât se poate de fad, nimeni neînţelegând mare lucru din expunerea reprezentantului organizatorului, fără ceva concret pentru combatarea flagelului.

Activităţile din proiect sunt adresate copiilor tinerilor, cadrelor didactice şi specialiştilor , având ca scop promovarea programului educaţional „Ora de Net” şi a serviciilor de informare, consiliere şi raportare a abuzurilor din mediul „online”, puse la dispoziţie pe www.oradenet.ro. Rolul echipei judeţene este acela de a asigura cadrul necesar pentru prevenirea situaţiilor de risc în care sunt implicaţi utilizatorii de Internet şi de facilitare a soluţionării rapide a eventualelor cazuri de abuz semnalate de copii şi tineri.

Accesarea Internetului, de către copii şi tineri este o problemă, cu atât mai mult cu cât , mai ales cei mici, pot accesa site-uri, neprotejate, aici fiind, în primul rând responsabilitatea părinţilor. Un aspect care ar trebui dezbătut şi, după tot felul de sondaje, de care, cel puţin teoretic,  se ţine cont, trebuie luate măsuri în consecinţă. „Este o activitate care este constructivă, deoarece trebuie asigurată siguranţa copiilor noştri. Cei mici, care sunt singuri sau în creştere la bunici sau alte rude trebuie protejaţi, nu numai la şcoală ci şi acasă. Trăim, cu toţii, într-o perioadă în care copiii au acces la informaţie şi vedem foarte multe exemple în care aceştia cad victime utilizării Internet-ului. Nu se mai poate, iar aici o responsabilitate o au părinţii, care trebuie să înţeleagă riscurile” – prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj

„Îmi aduc aminte că, atunci când eram tânăr, vedeam pentru prima oară calculatoarele, aşa cum le spuneam, atunci, actualelor laptop-uri, monitoare, imprimante, etc. Am învăţat, cu ajutorul unor cadre didactice compentente, de aceea vom insista pe pregătirea profesorilor actuali, fiindcă ei îi pot gida pe tineri, dar nu se poate fără sprijinul părinţilor. Din ambele părţi – profesori şi părinţi – vine instruirea celor mici” – prof.  Ştefan Vasile, director al Casei Corpului Didactic Dolj.