Bacriz şi Primăria Craiova nu au terminat disputa pe trasee

0
512

După două şedinţe cu peripeţii, RAT Craiova a primit în gestiune directă serviciul de transport public local cu autobuze şi tramvai. Consilierii opoziţiei au reproşat însă autorităţii că nu au fost informaţi de existenţa unui proces pe această temă.

Bacriz a atacat prima hotărâre

Scandalul dintre opoziţie şi executivul primăriei a pornit de la existenţa unui proces în care este implicată chiar vechea hotărâre, care între timp a expirat, liberalii reproşând autorităţilor că nu i-a informat despre acest lucru. Reprezentat de doi avocaţi, Viorel Găină şi Lucian Săuleanu, societatea Fraţii Bacriz a cerut instanţei – în aprilie 2017 – să anuleze hotărârea de consiliu nr. 168/2016, prin care s-a făcut prima delegare de gestiune către RAT Craiova, acuzând autoritatea că: nu a respectat transparenţa decizională, nepublicând pe site această iniţiativă, nu a consultat mai înainte şi operatorul Bacriz şi nu a efectuat un studiu din care să rezulte că este nevoie de această măsură.

Cum s-au apărat juriştii primăriei

Juriştii primăriei, trimişi la proces, Mădălina Deca şi Nicoleta Bedelici, au apărat interesele autorităţii, arătând instanţei că proiectul de hotărâre a fost publicat pe site-ul primăriei şi, mai mult, său, a fost detaliat şi în nota de fundamentare. Juriştii primăriei au cerut instanţei să respingă acţiunea intentată de Bacriz pe motiv de prescriere, de la data emiterii acestei hotărâri şi până atunci scurgându-se mai mult de 6 luni. Sentinţa Tribunalului Dolj s-a dat în decembrie 2017, instanţa pronunţându-se în favoarea societăţii Bacriz, dându-i dreptate pe argumentul că municipalitatea nu a avut la baza deciziei de delegare, din 2016, şi un studiu de oportunitate care să recomande acestă măsură. Primăria Craiova a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, iar până acum s-a judecat un singur termen, pe 5 iunie când s-a anulat cauza prin învoirea părţilor, dându-se un nou termen pentru 26 iunie.

A apărut şi al doilea proces

Dar se pare că acesta nu este cel mai nou proces dintre Bacriz şi Primăria Craiova. Pe 2 februarie, avocatul Lucian Săuleanu a chemat în judecată autoritatea locală, cere instanţei să anuleze un alt act decizional, anume o adresă de primar (cu dată incompletă însă) prin care se respingea o cerere a Bacriz de organizare a unei licitaţii pentru trasee. Procesul a fost deschis pe rolul Tribunalului Dolj, iar municipalitatea a făcut întâmpinare, următorul termen fixat fiind data de 27 iunie. Discuţiile dintre Bacriz şi Primăria Craiova pentru utilizarea traseelor datează din anul 2009, timp în care cele două părţi s-au judecat de mai multe ori, ajungându-se, ultima dată, şi pe rolul unor instanţe din afara judeţului, cum este Curtea de Apel Târgu-Mureş.