Spectacolul „Rinocerii” – trei reprezentaţii de succes la Voronej

0
393

Trupa Teatrului Naţional Marin Sorescu” s-a întors recent de la Festivalul Internaţional de Artă „Platonov” de la Voronej, Federaţia Rusă, unde a participat, în perioada 31 mai – 5 iunie, cu trei reprezentaţii ale spectacolului Rinocerii”, după Eugene Ionesco, creat de regizorul Robert Wilson. Este a doua prezentare peste hotare a acestei impresionante montări, după ce în 20-21 martie a.c. a putut fi văzută în capitala Sloveniei, Ljubljana, la Teatrul Cankarjev Dom.

TNC Rinocerii - Rusia (2)Festivalul Internaţional de Artă „Platonov” – după numele marelui scriitor rus al secolului XX Andrei Platonov – are o tradiţie relativ recentă, fiind organizat anual la Voronej, din iunie 2011. „Rinocerii” a participat în festival alături de spectacole precum „Bianco su Bianco” (Compania „Finzi Pasca”, Elveţia), „Deep Dish” (Liquid Loft, Austria), „Oraşul” (Teatrul Incubator, Israel), Teatrul Bouffes du Nord (Franţa) ş.a. Mărturie a succesului pe care l-a avut în Rusia sunt imaginile cu Sala de Concerte Voronej care s-a dovedit neîncăpătoare, biletele fiind epuizate încă din luna martie, potrivit reprezentanţilor Naţionalului craiovean.

 «Au fost trei spectacole cu sala arhiplină. Presa de la Moscova a fost şi ea prezentă, ne-a luat interviuri, am făcut fotografii. Primul spectacol a fost mai sobru, cu un public cunoscător, iar la următoarele două ne-am bucurat să vedem că au venit foarte mulţi tineri, spontani, care au reacţionat foarte bine, ne-au felicitat pe holuri, am făcut fotografii împreună. După un drum cu peripeţii şi o noapte pierdută, consumul nostru a fost foarte mare, dar în timpul spectacolului ne-am mobilizat şi a ieşit totul bine», a povestit actorul craiovean Valentin Mihali, care îl interpretează rolul Berenger în spectacolul lui Robert Wilson, citat într-un comunicat de presă al TNC.

Și Alexandru Boureanu, managerul general al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, s-a referit la succesul actorilor craioveni, subliniind şi faptul că teatrul rămâne o punte între România şi Rusia. «Spectacolul „Rinocerii” este cel mai mare proiect artistic românesc ce tocmai s-a întors acum de la Voronej, un oraş cu peste 1 milion de locuitori. Deşi aflat la cea de-a VI-a ediţie, la Festivalul Internaţional de Artă „Platonov” nu a participat, până acum, nici o trupă românească. Cu o vizibilitate foarte mare în Rusia, presa de la Moscova şi St. Petersburg a fost foarte interesată de spectacolul nostru şi astfel s-au deschis noi perspective pentru viitoare turnee, invitaţii ale spectacolelor noastre. De altfel, trebuie să menţionăm că, în ciuda relaţiilor ambigue cu Rusia din ultimul timp, cultura, mai ales teatrul, este un pod care leagă cele două ţări. În stagiunea trecută s-a montat la Craiova spectacolul „Iluzii” al autorului rus Ivan Vîrîpaev, iar de curând au demarat repetiţiile pentru piesa „O lună la ţară” de Turgheniev», a precizat Boureanu.