Patronul firmei Polystart, Cristian Dobre, reţinut în dosarul Water Park-ului din Craiova

0
1402

Patronul firmei Polystart şi fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Cristian Dobre, a ajuns, ieri după-amiază, în arestul IPJ Dolj, fiind reţinut pentru 24 de ore pentru fraude cu fonduri europene, instigare la dare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Bărbatul a fost reţinut de procurorii DNA Craiova, în dosarul Water Park-ului care se construieşte lângă Parcul Tineretului din municipiu, fiind acuzat de un prejudiciu ce depăşeşte 1,2 milioane euro.

dobreProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Cristian Dobre, asociat majoritar în cadrul unei societăţi comerciale, respectiv Polystart Impex SRL Craiova la data faptelor. În sarcina lui s-au reţinut infracţiunile de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (5 acte materiale), instigare la dare de mită, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale).

În ordonanţa procurorilor DNA Craiova prin care s-a dispus măsura reţinerii se arată că: „La data de 6 februarie 2013, între Primăria Craiova şi o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de inculpatul Dobre Cristian (n.r. – Polystart Impex SRL Craiova) a fost încheiat un contract de lucrări, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în parcul Tineretului din Municipiul Craiova, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei (n.r. – Water Park). În acest context, în perioada 2013-2014, inculpatul Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului. În acest sens, a fost schimbată integral fără respectarea prevederilor legale structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept. De asemenea, inculpatul Dobre Cristian a acţionat atât direct cât şi prin intermediul altor persoane inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcţiei în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul şi contractul de finanţare încheiat cu autoritatea de management”.

Mai mult, spun anchetatorii, tot la iniţiativa omului de afaceri Cristian Dobre, a fost disimulată şi provenienţa unei părţi din suma pretinsă şi primită ca mită de un diriginte de şantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale de serviciu, prin încheierea unui contract fictiv de prestări servicii. Urmare a acestei conduite infracţionale, Primăria Craiova şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei (aprox. 1.232.678 euro), care reprezintă în acelaşi timp şi un folos patrimonial necuvenit realizat de societatea controlată de inculpat. Procurorii i-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile lui Dobre, ieri după-amiază a fost introdus în arestul IPJ Dolj, iar astăzi urmează să fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii anticorupţie craioveni au mai precizat că, în cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Ancheta în cazul Water Park-ului a demarat în 2014

parcReamintim că, pe 27 noiembrie 2014, procurorii DNA – Structura Centrală au descins în 6 locaţii situate în municipiul Craiova – Primăria Craiova şi sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice –, în urma demarării unei anchete cu privire la construirea Water Park-ului, vizat fiind, conform unor surse din rândul anchetatorilor, în primul rând Luis Guilherme Gomes de Almeida, director executiv al SC Polystart Impex SRL (firma care construieşte proiectul Water Park), care ar fi plătit comisioane pentru a putea deconta lucrări fictive din fondurile europene. Proiectul „Craiova-Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova” a fost câştigat de asocierea SC DELTA ANTREPRIZĂ CONSTRUCŢII ŞI MONTAJ 93 SRL – SC POLYSTART IMPEX SRL – SC UTI GRUP SA. Firma desemnată să realizeze dirigenţia de şantier a fost SC PROJECT THC SRL. La momentul respectiv, procurorii suspectau faptul că, atunci când s-au întocmit situaţiile de plată pentru lucrările realizate la Water Park de SC Polystart Impex SRL în iulie – decembrie 2013, Luis Guilherme Gomes de Almeida (directorul executiv al firmei) ar fi cerut decontarea unor lucrări şi cantităţi de materiale fictive. Luis Guilherme Gomes de Almeida este plasat sub control judiciar, măsură dispusă faţă de el la sfârşitul anului 2014 şi menţinută până la zi.