Sentință definitivă! / Fostul ofițer Relu Căle – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și trafic de influență

0
1211

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința definitivă în dosarul în care subcomisarul Relu Căle, ofiţer de investigaţii criminale la Poliţia municipiului Craiova, şi avocatul Mihai Claudiu Pascu, din cadrul Baroului Dolj, au fost trimişi în judecată de DNA Craiova anul trecut pentru luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la aceste infracţiuni. Cei doi, care primiseră la Curtea de Apel Craiova câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, s-au ales cu pedepsele majorate la 3 ani de închisoare, dar tot cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de 7 ani. Căle şi Pascu au fost arestaţi preventiv pe 17 aprilie 2013, după ce au fost denunţaţi de trei tineri din Drănic cărora le ceruseră 15.000 de lei ca să-i scape de acuzaţiile de viol și au fost eliberați la pronunțarea hotărârii pe fond, pe 14 iunie 2013. Relu Căle a demisionat anul trecut din cadrul IPJ Dolj.

Subcomisarul Relu Căle, din cadrul IPJ Dolj şi complicele său, avocatul Mihai Claudiu Pascu, și-au aflat, miercuri, 4 iunie a.c., sentința definitivă în dosarul în care au fostdeferiți justiției pentru trafic de influenţă, luare de mită, respectiv complicitate la aceste infracţiuni. Dacă pe fond, la Curtea de Apel Craiova, în urmă cu un an, mai exact pe 14 iunie 2013, erau condamnați la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani şi 6 luni, la apel, Înalta Curtea de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis să le majoreze pedepsele. Astfel, ambii inculpați au primit câte 3 ani de închisoare, însă tot cu suspendare, pe durata unui termen de încercare majorat la 7 ani. Hotărârea ÎCCJ este definitivă.

Au cerut şpagă pentru un viol care nu s-a confirmat

Reamintim că Relu Căle şi Mihai Claudiu Pascu au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pe 13 mai 2013. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, „în perioada 15 – 16 aprilie 2013, avocatul Mihai Claudiu Pascu, din cadrul Baroului Dolj, a pretins de la trei denunţători suma de 15.000 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra procurorului de caz şi a poliţiştilor care aveau atribuţii în cercetarea penală, în dosarul penal în care cei trei erau cercetaţi pentru infracţiunea de viol, pentru a-i determina pe aceştia că nu propună luarea unei măsuri privative de libertate (reţinere sau arestare) faţă de clienţii săi şi pentru a adopta, în final, o soluţie favorabilă acestora”.

Aşa-zisul viol (care nu a fost confirmat de medicii legişti în urma examinării reclamantelor) s-a petrecut duminică, 14 aprilie 2013, dimineaţa, în jurul orei 4.00. Două dansatoare profesioniste, de 22, respectiv 29 de ani, din Craiova, au susţinut un program artistic într-un club din Dăbuleni, iar la final au plecat spre Craiova cu o maşină în care mai erau prietenul unei dintre ele şi alţi doi admiratori. Într-o parcare de lângă pădurea din Bratovoeşti au oprit maşina, au întreţinut relaţii sexuale, fetele fiind duse apoi la locuinţele lor, în Craiova.

Polițistul i-a trimis pe reclamați la avocatul Pascu

Duminică seara, una dintre ele a ajuns cu dureri la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a primit îngrijiri, a spus că ar fi fost violată, însă iniţial nu a vrut să depună plângere. Numai că la spital a ajuns şi subcomisarul Relu Căle, care a vorbit cu fata, iar după aproximativ două ore ambele animatoare au depus plângere pentru viol, primită şi înregistrată de Relu Căle. Din cercetările efectuate de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, a reieşit că Relu Căle i-a chemat pe cei trei tineri reclamaţi – de 23, 24 şi 28 de ani, din comuna Drănic –, le-a spus că vor fi cercetaţi pentru viol şi le-a recomandat un avocat, care să-i scape de „belea”, pe Mihai Claudiu Pascu, din cadrul Baroului Dolj. Tinerii l-au contactat pe avocat, în cursul zilei de luni, 15 aprilie 2013, şi au aflat de la el că poliţistul îi poate scăpa de dosar dacă plătesc fiecare câte 5.000 de lei. Tot luni, cei trei tineri din Drănic i-au denunţat pe avocat şi pe poliţist.

Din totalul cerut, o zi mai târziu, pe 16 aprilie, Pascu a primit, în două tranşe, câte 5.000 de lei. După ce a încasat prima tranşă, avocatul s-a oprit la o casă de schimb valutar din Craiova, a cumpărat 1.000 de euro, pe care i-a dus lui Căle acasă. Seara, când a primit şi cea de-a două tranşă, tot de 5000 de lei, Pascu a fost prins în flagrant, anchetatorii oprindu-se apoi la locuinţa lui Căle. În urma percheziţiei, suma de 1.000 de euro a fost descoperită în coşul cu rufe pe care ofiţerul îl avea în baie. Cei doi au fost reţinuţi, iar pe 17 aprilie au fost arestaţi preventiv, măsura fiind ulterior prelungită până pe 14 iunie, la pronunțarea sentinței pe fond.