Conform “Salvaţi copiii România”, rată scăzută , în rândul copiilor romi, la absolvirea studiilor liceeale

0
67

Doar 22% dintre copiii romi urmează studii liceale, comparativ cu populația majoritară unde ponderea urcă la 80%. Organizaţia “Salvați Copiii România” a accelerat programul de incluziune educațională și reducere a decalajelor pentru copiii vulnerabili.

Ponderea copiilor romi care frecventează învățământul obligatoriu este de 78% (față de 95% pentru copiii români din vecinătate). Decalajul se mărește din nou în cazul accesului la învățământul liceal, unde regăsim mai puțin de un sfert dintre elevii romi (22%), comparativ cu populația majoritară unde ponderea urcă la 80%. În perioada martie 2021 – aprilie 2024, Organizația “Salvați Copiii”, în parteneriat cu E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) și Primăria Bahna, a implementat proiectul “Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, un program complex de integrare socio-educațională a copiilor romi, pentru a reduce decalajele sociale dramatice. Principalele cauze pentru care tinerii romi părăsesc timpuriu școala sunt următoarele: rate mari de sărăcie și excluziune socială; ponderea scăzută a ocupării formale; condiții de locuire precară, discriminare, rasism instituțional. Obiectivul general al proiectului a vizat dezvoltarea unui sistem integrat și inovator de servicii accesibile și de calitate care să asigure creșterea incluziunii și abilitarea romilor din patru localități de la nivelul județelor Neamț, Suceava, Timiș și Dolj. Prin desfășurarea activităților, am contribuit la construirea unei rețele de incluziune socială și luptă împotriva sărăciei, prin furnizarea de servicii integrate la nivel local, care acoperă domeniile: medical, social și educațional. ”Copiii vulnerabili ajung să abandoneze școala, pentru că nu își permit costurile educației. Tocmai acești copii sunt acum expuși unor riscuri suplimentare, astfel că intervenția noastră este esențială. Perioadele de criză îi expun cel mai mult pe cei mai lipsiți de apărare, în acest caz copiii”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv “Salvați Copiii România”. Proiectul este cofinanțat din Granturi SEE și Norvegiene 2014-2021,  prin Programul “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, apel Creșterea incluziunii și abilitarea romilor.

Cum arată situaţia

Conform datelor statistice, situaţia stă astfel : două treimi dintre etnicii romi fie nu au absolvit fie nici o clasă, fie au absolvit maxim studiile gimnaziale, o pondere de cinci ori mai ridicată decât cea a populației majoritare, arată datele unui studiu IRES (Studiu comparativ a nevoilor comunităților de romi în contextul stabilirii priorităților strategice de intervenție pentru incluziunea socială a acestora. Cluj-Napoca, 2018). Cele mai recente date de care dispune FRA ( European Agengy for Fundamental Rights), provenite de la 10 state membre ale UE, arată că, în 2021, patru din cinci (80%) romi, inclusiv copiii acestora, locuiau încă în gospodării expuse riscului de sărăcie și în condiții de deprivare materială severă (48%). Datele colectate în cadrul sondajului FRA privind romii, publicate în 2022, arată că o mare parte a romilor trăiesc în locuințe inacceptabile, segregate și lipsite de cele mai elementare facilități, adesea chiar fără a avea acces la apă curată de la robinet.

 Implicarea “Salvați Copiii România” și a partenerilor săi

 Cele patru comunități participante la proiect și-au îmbunătățit statutul de comunități marginalizate prin: numărul de copii care participă la programele educaționale, creșterea numărului de persoane încadrate pe piața formală a muncii, precum și prin reducerea inegalităților privind acoperirea cu servicii sociale și medicale. Prin toate aceste efecte pozitive pe termen lung, proiectul a contribuit la întreruperea ciclului excluderii socio-economice și a cercului vicios al sărăciei și, implicit, la creșterea incluziunii și abilitarea romilor. Au fost oferite servicii integrate astfel: 1.512 persoane în situații de vulnerabilitate, din care 1.349 de etnie romă, au beneficiat de acces la servicii sectoriale și integrate; 698 de copii de etnie romă din sistemul preșcolar, primar și gimnazial au beneficiat de servicii educaționale; 94 de copii cu vârsta 0-4 ani au beneficiat de servicii de sănătate; 53 de tineri și adulți de etnie romă au beneficiat de servicii de ocupare; 25 de persoane de etnie romă au beneficiat de sprijin în obținerea documentelor de identitate; 14 persoane de etnie romă aflate în situații de vulnerabilitate au beneficiat de îmbunătățirea condițiilor de locuit; 94 de părinți romi ai copiilor beneficiari ai serviciilor de educație din cadrul proiectului au beneficiat de programe de educație parentală; 32 de specialiști și voluntari implicați în lucrul cu persoanele de etnie romă și-au îmbunătățit competențele pentru creșterea calității serviciilor oferite în comunitățile vizate de proiect; 45 de experți și lideri de etnie romă au fost instruiți pentru apărarea drepturilor romilor.