Clan mafiot, în atenţia autorităţilor americane şi române

0
610

La data de 06.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare, la locuințele unei persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că, în luna octombrie 2020 , autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii au trimis în judecată membrii unei grupări infracționale organizate, din care făcea parte și un cetățean român, grupare specializată în săvârșirea de infracțiuni informatice, respectiv operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Din cercetările efectuate de către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii a rezultat faptul că, în perioada martie 2019 – iunie 2020, cetățeanul român împreună cu ceilalți membri ai grupării au desfășurat activități de montare de dispozitive de skimming la ATM-uri de pe raza orașului Miami Beach, extragerea datelor aferente cardurilor bancare, falsificarea instrumentelor de plată și retragerea frauduloasă a sumelor de bani din conturile persoanelor vătămate.
O parte din sumele de bani astfel obținute au fost transferate de către suspect pe teritoriul României, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.
Din cercetările efectuate în prezenta cauză a rezultat faptul că suspectul a ascuns proveniența acestor sume de bani, prin încredințarea acestora către diferite persoane, în scopul utilizării ulterioare pentru satisfacerea unor nevoi personale și prin achiziționarea, prin interpuși, a unui număr de 5 autoturisme de lux.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate cele 5 autoturisme, cu o valoare de aproximativ 840.000 de euro, ce vor fi predate Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, precum și 15 telefoane mobile, 3 laptop-uri, o tabletă, 3 carduri bancare, 3 carduri de memorie, 2 cartele SIM, 7 stick-uri de memorie, 2 HDD-uri, mai multe înscrisuri și mai multe sume de bani.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și Serviciului pentru Acțiuni Speciale București.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.