Emmanuel Macron este noul preşedinte al Franţei

0
94

emmanuel macronEmmanuel Macron este noul preşedinte al Franţei după ce a câştigat turul doi al alegerilor în faţa lui Marine Le Pen. Candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, liberal-socială) a obţinut, potrivit primelor exit-polluri, 65,5% din voturi în timp ce adversara sa de la Frontul Naţional – 34,5%. Prezenţa la urne era, la ora 18.00, de 65.3%.

Emmanuel Macron a ajuns cunoscut pe scena politică  politică franceză după ce a devenit ministru al Economiei, în perioada 2014-2016. El a promovat, în 2015, un pachet de măsuri economice, numite chiar “legea Macron” care au permis tot mai multor magazine să deschidă duminica – o schimbare radicală în Franţa, unde ziua liberă de duminică este considerată sfântă, după cum notează Wall Street Journal. Legea a permis şi sectoare reglementate ale economiei. Noile prevederi au scos în stradă zeci de mii de protestatari, însă Macron a rămas ferm pe poziţie şi şi-a apărat politicile în favoarea liberalizării pieţei. Asta deşi unii colegi din Guvernul socialist l-au acuzat că distruge măsurile de protecţie a muncitorilor.

Emmanuel Macron (39 de ani) nu se consideră ”nici de dreapta, nici de stânga”, ci mai degrabă un politician ”pragmatic”. Are politici de stânga, în sensul menţinerii statului asistenţial, dar pledează pentru o serie de măsuri economice de dreapta. Emmanuel Macron propune subvenţii de 15.000 de euro companiilor care angajează persoane din suburbii defavorizate şi vrea o serie de măsuri pentru combaterea sărăciei. A promis reducerea datoriei suverane a Franţei cu 60 de miliarde de euro în următorii cinci ani, vrea relansarea agriculturii şi reducerea cu 120.000 de posturi a aparatului funcţionarilor de stat. Emmanuel Macron susţine suplimentarea bugetului comun al Uniunii Europene, crearea unui guvern economic european, a unui parlament al zonei euro şi iniţierea unor consultări democratice în toate statele membre pentru reformarea proiectului politic comunitar. Emmanuel Macron pledează pentru suplimentarea cu 10.000 de agenţi a efectivelor Poliţiei şi Jandarmeriei, reorganizarea serviciilor de informaţii şi crearea unei structuri speciale pentru protejarea frontierelor Uniunii Europene. Macron vrea penitenciare speciale pentru teroriştii străini depistaţi în Franţa.