ANSVSA negociază exporturi de animale în Regatul Arabiei Saudite

0
532

exportO delegaţie de specialişti ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor condusă de preşedintele instituţiei, dr. Geronimo Brănescu, a efectuat, în perioada 23 – 26 aprilie, o vizită de lucru în Regatul Arabiei Saudite, informează ANSVSA.

Vizita, care a avut drept obiectiv iniţierea negocierilor tehnice pentru deschiderea exportului  de animale şi produse de origine animală către Arabia Saudită, a fost realizată cu sprijinul  Ministerului de Externe şi al Ambasadei României în Regatul Arabiei Saudite.

Primele discuţii au avut loc la Saudy SFDA (Saudi Food and Drug Authority) cu şeful instituţiei, dr. Hisham Bin Saad Al Jaddaei, cu directorul departamentului de cooperare internaţională, ing. Abdulrahman Al Ghurairi şi cu directorul departamentului de management al controlului, dr. Mohammed Ali Al Nasser.

A doua rundă de negocieri la nivel înalt a avut loc la sediul Ministerului Apelor, Mediului şi Agriculturii, cu ministrul adjunct, dr. Hamad Abdulaziz Al Batshan, cu directorul  Departamentului Carantină, Ibrahim Al Nowaiser, Mediului, precum şi cu vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi reprezentanţi ai oamenilor de afaceri interesaţi de domeniul agroalimentar.

Tema principală a discuţiilor a fost deschiderea exportului de animale şi de carne şi produse din carne de ovine, bovine şi de pasăre din România.

În acest sens, reprezentanţii ANSVSA au  prezentat modul de organizare şi funcţionare al serviciilor veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din ţara noastră, aspecte privind inspecţia oficială a efectivelor de animale, a produselor alimentare şi a capacităţii analitice a reţelei de laboratoare aparţinând sistemului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din România.

Totodată, a fost înaintată oficialilor saudiţi o propunere tehnică, care a inclus modele de certificate sanitare-veterinare de sănătate pentru exportul de animale şi produse de origine animală.

Partea română a folosit acest prilej pentru a evidenţia calitatea, extrem de apreciată pe pieţele europene, a produselor avicole româneşti, care pot asigura cu succes şi pe termen lung necesităţile pieţei saudite.

Un subiect, pentru care partea saudită şi-a manifestat interesul, a fost capacitatea României de a asigura cantităţi importante de furaje pentru şeptelul din Arabia Saudită, context în care oficialii saudiţi au solicitat şi au primit informaţii referitoare la condiţiile de certificare pentru cereale şi furaje.

Reprezentanţii ANSVSA şi-au exprimat dorinţa şi disponibilitatea de a organiza vizite ale unor specialişti saudiţi la exploataţii de animale, centre de colectare pentru animale, dar şi la unităţi de abatorizare în sistem „halal” (agreate din punct de vedere al normelor de sacrificare islamice), pentru a certifica, conform procedurilor, faptul că nu există riscuri sanitare-veterinare sau de siguranţă a alimentelor pentru exporturile din Romania.

La finalul vizitei, cele două părţi au convenit asupra abordării cu prioritate a relaţiilor de cooperare sectorială în domeniul agro-alimentar şi a derulării cu celeritate a tuturor etapelor necesare, pentru demararea, în cel mai scurt timp, a exportului de animale şi de produse de origine animală în Regatul Arabiei Saudite.