ANPC controlează comercializarea vinului

0
75

anpcÎncepând cu data de 03.05.2017, comisarii Autoritaţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor vor desfăşura o amplă acţiune de control în colaborare cu Serviciul de Investigare al Criminalităţii Economice având ca obiect modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a vinului şi a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, arată ANPC într-un comunicat de presă.

Se vor verifica următoarele aspecte:

A. Calitatea produselor alimentare comercializate:

–    starea ambalajelor (integritate, etanseitate);
–    incadrarea in volumul net declarat de producator;
–    incadrarea in parametrii de calitate cat si depistarea cazurilor de falsificare in cazul vinurilor, conform prevederilor Legii viei si vinului in sistemul organizării comune a pietei vitivinicole nr. 164/2015;
–    etichetarea vinurilor si a bauturilor alcoolice fermentate;
–    existenta eventualelor produse contrafacute.

Pentru verificarea incadrarii in parametrii de calitate  se vor preleva esantioane care vor fi analizate in laboratoare acreditate .

B. Conditii la depozitare, comercializare
C. Modul de indicare a preturilor
D. Legalitate:
–    existenta registrului unic de control;
–    existenta documentelor de provenienta;
–    comercializarea in locuri autorizate;
–  afisarea la loc vizibil a plachetei cu TELEFONUL CONSUMATORILOR, conform prevederilor Ordinului Presedintelui ANPC nr.72/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.