Liviu Dragnea a inspectat zonele inundate din judeţul Dolj

0
70


Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, s-a aflat, marţi, împreună cu viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în satul Cleanov, din comuna Carpen, unde zeci de gospodării au fost afectate de inundaţiile provocate de precipitaţiile abundente din ultimele zile. Alături de şeful administraţiei doljene, l-au mai însoţit pe viceprim-ministrul Liviu Dragnea în deplasarea la Cleanov prefectul Marius Deca, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, comisar-şef Constantin Nicolescu, prim-adjunctul inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia”, colonel Mircea Mariş, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, Marin Tălău, şi directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, Florinel Stancu.

Cu această ocazie, au fost purtate discuţii atât cu locuitorii, cât şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, pentru a fi stabilite măsurile imediate de ajutorare a sinistraţilor, precum şi planul de acţiune pentru a stopa, pe viitor, producerea unor evenimente asemănătoare. „Ne-am deplasat astăzi (n.r. – ieri), alături de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în Cleanov, localitate greu încercată de inundaţiile din ultimele zile. Am parcurs, rând pe rând, zonele cele mai problematice şi am intrat în multe dintre gospodăriile afectate. Am fost puşi, încă o dată, în faţa unei imagini pe care nu mi-aş mai fi dorit să o revedem, după inundaţiile catastrofale care au lovit sudul judeţului, în urmă cu opt ani. Am vorbit cu oameni care au avut de suferit şi am aflat de la ei lucruri dureros de triste. Mulţi şi-au văzut munca de o viaţă distrusă într-o clipă; unii s-au zbătut, prin apa care, pe alocuri, era adâncă de un metru, pentru a-şi salva bunurile, animalele din curte, unii dintre ei chiar şi copiii. Important este faptul că, în momentul de faţă, Executivul este implicat cu toată forţa, oferindu-ne promisiunea fermă a unei rezolvări cât mai rapide a situaţiei din Dolj şi din judeţul învecinat, Mehedinţi”, a precizat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Va fi alocată o sumă de aproximativ 20 de milioane de lei

În acest sens, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a anunţat că, în urma unei discuţii purtate cu premierul Victor Ponta, s-a stabilit ca, în următoarea şedinţă de Guvern, să fie alocată, din fondul de rezervă, o sumă de aproximativ 20 de milioane de lei, atât cât au fost evaluate de Administraţia Naţională „Apele Române” lucrările de regularizare a cursurilor de apă şi de amenajare a sistemelor de apărare împotriva inundaţiilor în toată această zonă la care ne referim, de la graniţa judeţelor Dolj şi Mehedinţi.

„Vestea bună este că, în paralel, o comisie analizează situaţia din fiecare gospodărie afectată, pentru a constata, punctual, pagubele produse în urma inundaţiilor, în vederea despăgubirii oamenilor.  În acelaşi timp, după cum am stabilit astăzi (n.r. – ieri) cu domnul Liviu Dragnea, Consiliul Judeţean Dolj va înainta către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o solicitare în vederea majorării sumei care ne-a fost alocată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Cu aceşti bani urmează să fie reparate drumurile din Cleanov. În acest sens, în zilele următoare, primarul comunei Carpen ne va prezenta studiul de fezabilitate privind reabilitarea de străzi comunale, pe care deja îl are pregătit, şi, după ce îl vom analiza cu atenţie, vom trimite la minister cererea de suplimentare a fondurilor, cu valoarea care rezultă din acest document. Poate că toate aceste pagube ar fi fost mult diminuate dacă, în urmă cu câţiva ani, o serie de investiţii pentru reabilitarea podeţelor din Cleanov nu ar fi fost scoase de pe lista proiectelor eligibile, ca urmare a schimbării regulilor în timpul jocului. Este şi un elocvent exemplu de imixtiune a politicului în administraţia locală, locuitorii comunei Carpen având de suferit de pe urma faptului că primarul Ştefan Vasilca este înscris într-un alt partid decât cel aflat la acea vreme la guvernare…”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.