Edilii portocalii au primit de la Boc mai mulţi bani decât PSD şi PNL la un loc – În 2010-2011, în Dolj, 69% din sumele pe OG 7 au mers la primăriile PD-L

0
338

Valeriu Zgonea

Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa că social-democraţii vor publica o analiză detaliată cu privire la felul în care au fost alocate, pe criterii politice, fondurile pe Ordonanţa Guvernului nr. 7/2006. Guvernul Boc a folosit Programul de dezvoltare a infrastructurii rurale pentru a împărţi fonduri publice în mod discreţionar către localităţile conduse de primari PDL. La baza analizei stau date din Monitorul Oficial pentru că reprezentanţii Guvernului nu au reuşit să răspundă solicitărilor trimise de deputatul PSD de Dolj Valeriu Zgonea. Conform datelor prezentate, în comunele cu primari UDMR s-au alocat, în medie, 136,23 lei pe cap de locuitor, în comunele cu primari PD-L – 115,54 lei, PNL – 64,68 lei, PSD – 62,83 lei.

Potrivit analizei PSD, numai în ultimii doi ani primarii PD-L au primit mai mulţi bani decât cei ai PSD şi PNL la un loc. Astfel, localităţile conduse de primari PD-L au primit de la Guvernul Boc peste 330 milioane de lei, în vreme ce primarii PSD au primit mai puţin de 176 milioane. Partidul de guvernământ a primit de două ori mai mulţi bani, în condiţiile în care PSD are cu 20% mai multe primării, primarii PSD au depus cu 20% mai multe proiecte, iar proiectele lor au întrunit în general punctaje mai mari decât cele depuse de reprezentanţii PD-L. „Este vorba despre comunităţi întregi, milioane de oameni pe care actualul Guvern îi condamnă la sărăcie pentru singura lor vină de a fi votat altfel decât au dorit Emil Boc sau Elena Udrea. Peste 1,2 milioane de oameni trăiesc în localităţile care nu au mai primit nici un ban pentru apă şi canalizare în ultimii doi ani. Felul în care au fost împărţiţi banii nu are nimic de-a face nici cu nevoile comunităţilor, nici cu aşteptările oamenilor. Banii au fost daţi numai acolo unde sunt votanţi PD-L sau UDMR. Anul acesta, Covasna a primit 12 milioane de lei, iar Constanţa nici măcar 6 milioane. Constanţa are aproape de 3 ori mai mulţi locuitori decât Covasna, dar pentru că preşedintele Consiliului Judeţean este de la PSD, judeţul a primit de două ori mai puţini bani. Este inacceptabil”, a declarat Valeriu Zgonea, vicepreşedinte PSD.

În loc să ajute, Guvernul Boc face mai mult rău

Programul de dezvoltare a infrastructurii rurale a fost lansat în 2006 prin OG.7/2006 şi urmăreşte îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice a locuitorilor din zonele rurale. Peste 8,6 milioane de oameni ar trebui să beneficieze de introducerea sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi extinderea reţelei de canalizare. În realitate, peste 3,5 miliarde de lei au fost cheltuiţi până în prezent, iar programul este departe de a-şi fi atins rezultatele. „Avem sute de şantiere nefinalizate în toată ţara, şantiere care generează cheltuieli suplimentare de la bugetele locale pentru conservarea lucrărilor, ceea ce duce la blocarea financiară a primăriilor pentru facturi neachitate. Adică, în loc să ajute, Guvernul face mai mult rău, pentru că le-a interzis primăriilor să mai iniţieze alte proiecte de investiţii până la finalizarea celor începute, pentru care acelaşi Guvern refuză să le aloce finanţare. Este o bătaie de joc, iar cei care suferă sunt oamenii”, a mai declarat Valeriu Zgonea.

Au introdus clientelar noi proiecte, fără a fi finalizate cele vechi

PSD cere Guvernului Boc să oprească alocarea fondurilor bugetare pe criterii politice şi să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, un raport de impact pentru Programul de dezvoltare a infrastructurii rurale în care să spună câte proiecte au fost realizate şi câte familii beneficiază în mod real de pe urma acestor investiţii care ar fi trebuit să îmbunătăţească situaţia socială şi economică a locuitorilor din zonele rurale vizate prin construcţia de podeţe, punţi pietonale, platforme de gunoi, sisteme de alimentare cu apă potabilă, canalizare şi epurare. Cuantumul total al fondurilor alocate proiectelor eligibile pentru perioada 2006‐2008 a fost de maximum 1.000.000.000 lei. Lista iniţială din 2006 conţinea 1.733 proiecte de infrastructură. Durata de finanţare pentru  OG nr. 7/2006 era de trei ani, pentru OG nr. 78/2006 – de patru ani, iar pentru OUG nr. 112/2009 – de şapte ani. Pentru realizarea de baze sportive iniţial trebuiau realizate, aşa cum spuneam, 1.733, iar în prezent s-a ajuns la 2.561 de proiecte (828 proiecte, adăugate pe parcurs). Că alocarea sumelor a fost una pe criterii politice reiese şi din faptul că perioada de aplicare a fost schimbată din mers, fără corelare cu stadiul derulării proiectelor. Au fost introduse clientelar noi proiecte, fără a fi finalizate cele vechi, aprobate din 2006, cu termen de finalizare 2009. Şantierele nefinalizate au generat cheltuieli suplimentare de la bugetul local pentru conservarea lucrărilor demarate, rezultând blocarea financiară a bugetelor locale prin facturi neachitate. Comunităţilor locale li s-au blocat accesul la iniţierea unor noi investiţii, până la finalizarea celor începute în baza OG nr. 7 (conform art. 6 alin. (2) din Legea nr. 286/2010 – Bugetul de Stat 2011). Unele proiecte au fost finanţate parţial şi ilogic, un exemplu în acest sens fiind sisteme de canalizare fără staţii de tratare a apei uzate.

Sunt comune doljene în care lucrările stagnează de trei ani

În ultimii doi ani, peste 240 localităţi nu au primit nici un ban pe OG nr. 7. Mai bine de 1.200.000 persoane trăiesc în aceste comunităţi. De exemplu în judeţul Dolj, în comuna Valea Stanciului, care are 6.000 de locuitori lucrările care au început în urmă cu trei ani stagnează. În 2008 şi 2009, pentru sistemul de alimentare cu apă în sistem centralizat, proiect finanţat în baza OG nr.7/2006, s-au alocat fonduri ce reprezintă mai puţin de un sfert din valoarea totală a proiectului, de aproape 40 de miliarde de lei vechi. În prezent, Primăria are datorii la constructor care se ridică la 7-8 miliarde de lei vechi. În HG nr. 1307/2009, HG nr. 977/2010, HG nr. 1328/2010, HG nr. 192/2011, numele comunei Valea Stanciului lipseşte cu desăvârşire. În judeţul Dolj PSD are 46% din primării, PNL – 21%, iar PD-L – 33%. Din proiectele depuse pe OG nr. 7/2006, PSD are 46%, PNL – 20%, iar PDL – 34%. În perioada 2010-2011 sumele au fost alocate în proporţie de 69% primăriilor PD-L, 14% celor de la PSD şi 17% edililor PNL. Consilierul de stat clujean, preşedinte al comisiei care decide ce proiecte de infrastructură se finanţează în baza OG7/2006, Iuliu Păcurariu, a recunoscut vineri, 6 mai a.c., că a trimis bani preferenţial către localităţile cu primari aparţinând coaliţiei de guvernământ, afirmând că a făcut doar „corecţii”.