Război în Ucraina: Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, solicită în continuare arme

0
423

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat joi la Bruxelles înainte de întâlnirea cu miniştrii de externe din ţările NATO, la care este invitat, că are doar trei puncte de discuţie pe agendă: ”arme, arme şi arme”.

Kuleba a mai spus că pentru aliaţii NATO ”nu ar trebui să existe diferenţe între arme ofensive şi defensive, nu are sens într-o ţară ca Ucraina. Cei care spun că nu ne pot da arme ofensive sunt ipocriţi. Fac apel la toţi aliaţii NATO să lase deoparte ezitările şi să ajute Ucraina cu tot ce are nevoie. Doar aşa putem preveni alte masacre ca la Bucea”.

Întrebat specific despre Germania, Kuleba a spus că Berlinul ”a făcut un pas uriaş pentru că ne-a furnizat arme anti-tanc. E clar totuşi că Germania poate face mai mult şi lucrăm cu guvernul german pentru arme suplimentare. Dar Ucraina nu mai are timp”.

În paralel, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a spus că la reuniunea NATO din această dimineaţă aliaţii vor discuta exact despre furnizarea de arme Ucrainei şi despre înăsprirea sancţiunilor impuse Rusiei. ”NATO nu trimite trupe pe teren şi avem responsabilitatea de a nu face ca acest conflict să escaladeze dincolo de graniţele Ucrainei”, a mai spus Stoltenberg.