De Ziua Mondială a Sănătăţii, continuă campania “Fac ce vreau, dar ştiu ce fac”

0
432

Proiectul de educaţie pentru sănătate “Fac ce vreau, dar ştiu ce fac”, iniţiat şi implementat de Fundaţia Population Services International, a început a două rundă în Dolj. Popularitatea proiectului în rândul celor peste 2.000 de beneficiari de până acum şi răspunsul pozitiv la această iniţiativă au condus la extinderea sesiunilor şi în alte oraşe din judeţ.

campanieBeneficiarii proiectului sunt adolescenţii, dar şi adulţii activi sexual. Principalul scop al proiectului este creşterea numărului de cunoştinţe referitoare la sănătatea sexuală, în termeni de prevenire a infecţiilor cu transmitere sexuală, dar şi a sarcinilor nedorite.

Cu sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, în cadrul proiectului au fost instruiţi peste 20 de formatori, care susţin sesiuni de informare în liceele din Craiova. Tinerii abordează în mod interactiv teme de larg interes, în care se urmăreşte formarea unor deprinderi sănătoase.

Concurs de Ziua Mondială a Sănătăţii

Considerând scopul şi nevoile de informare în rândul publicului ţintă, implementarea celei de-a doua faze a debutat în alte doua licee din Craiova si va continua în Segarcea. Nevoia de informaţie corectă şi completă asupra sănătăţii sexuale şi a deprinderilor corecte este reală şi de actualitate, iar proiectul de educaţie “Fac ce vreau, dar ştiu ce fac” vine în întâmpinarea acesteia.

          Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii în Craiova va fi organizat un concurs inedit de postere “Din dragoste, pentru sănătate”. Tematica generală a concursului are în vedere descoperirea viziunii adolescenţilor şi a tinerilor în ceea ce priveşte importanţa sănătăţii sexuale, dar şi cea a educaţiei pentru sănătatea sexuală. Fiecare elev care a dorit să participe la acest concurs a creat un poster prin care ilustreaza felul în care consideră necesară educaţia pentru sănătate sexuală. Aceştia au lucrat cu un profesor coordonator. Posterele au fost jurizate şi vor fi expuse astazi. Acest eveniment este organizat cu sprijinul Asociatiei pentru Cultura si Tango si al Primariei Municipiului Craiova.

România, ţara UE cu cel mai mare număr de naşteri la adolescente sub 15 ani

Acest proiect a fost dezvoltat şi implementat ca răspuns la statisticile naţionale şi europene din ultimii ani. Acestea arată că România ocupă primele locuri ca incidenţă a infecţiilor cu transmitere sexuală, dar şi ca număr de sarcini/avorturi la adolescente. De asemenea, ultimul studiu relevant, referitor la comportamentul sexual al adolescenţilor români, realizat de UNICEF şi Romanian Angels  Appeal apasă încă un buton de panică. Din studiu reiese faptul că vârsta medie la care adolescenţii îşi încep viaţa sexuală este 15 ani, şi doar 42% din aceştia folosesc o metodă contraceptivă.

Statisticile naţionale şi europene consemnează că peste 90.000 de fete cu vârste de maximum 19 ani din România au născut în perioada 2009-2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină. În acelaşi timp, jumătate din adolescente se aleg cu o boală cu transmitere sexuală în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale.

Population Services International îşi propune ca şi pe viitor să vină în rândul tinerilor din România, aşa cum a făcut din 1997 până în prezent, prin implementarea programelor de sănătate, dar şi prin comercializarea prezervativelor Love Plus, din ale căror vânzări este susţinut proiectul.