Atmosferă sărbătorească în centrul urbei, odată cu deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Târgului de Paşti, organizat de Muzeul Olteniei şi Consiliul Judeţean Dolj. Pentru câteva zile, craiovenii sunt poftiţi să se bucure de exponatele meşterilor tradiţionali veniţi din peste 15 judeţe ale ţării – de la obiecte de ceramică, lemn şi sticlă, ţesături, bijuterii la icoane, ouă încondeiate aduse tocmai din Bucovina ori coşuleţe împletite. Cei aflaţi în febra cumpărăturilor de sărbători îi găsesc aici pe păstrătorii unor reţete culinare tradiţionale şi ecologice, care au la vânzare felurite produse: afumături de porc şi de oaie, brânză şi caşcaval, cozonac, ulei presat la rece, miere ş.a. Târgul de Paşti este deschis pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” astăzi, între orele 9.00 şi 20.00 şi mâine, 8 aprilie, de la 9.00 la 17.00.
Deschiderea oficială a celei de-a IV-a ediţii a Târgului de Paşti a avut loc ieri, bun venit urându-le invitaţilor managerul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor, şeful Secţiei de Etnografie a acestei instituţii, Cornel Bălosu, dar şi viceprimarul Teodor Sas şi senatorul Lia Olguţa Vasilescu – ambii declarându-se „îndrăgostiţi de arta tradiţională”. „Este o mare bucurie pentru noi să vă fim din nou gazde la acest Târg special – unul sezonier, deschis în preajma sărbătorilor pascale, pe care îl organizăm cu mare drag”, a menţionat managerul Mihai Fifor. „Acest Târg începe să devină tradiţie în tradiţie… Le mulţumesc meşterilor pentru fidelitate, în primul rând. Sper să fie vreme frumoasă şi să aibă vânzare bună”, a adăugat Cornel Bălosu.
Ouăle încondeiate şi coşurile împletite, la mare căutare
În pavilioanele celor 65 de meşteri populari, veniţi din peste 15 judeţe, precum Sibiu, Maramureş, Suceava, Vâlcea (Rm. Vâlcea, Horezu), Argeş (Piteşti), Olt, Gorj, Harghita, Mureş (Tg. Mureş), Dolj (Craiova, Băileşti) ş.a., găsiţi o diversitate de obiecte – sticlă, dogărie, felicitări de Paşti, lemn sculptat, ceramică, instrumente muzicale, piese de mobilier de grădină, ţesături, săpun ecologic, icoane, aranjamente florale, bijuterii, goblenuri, picturi, împletituri, jucării ş.a.
La mare căutare au fost, ieri, în prima zi a Târgului, ouăle încondeiate, aduse tocmai de la Suceava (Gura Humorului), ca şi cele decorate cu mărgele, realizate în Bucovina (Fălticeni). Dacă pe cele dintâi le puteţi achiziţiona cu numai 7 lei, pentru celelalte, în funcţie de dimensiune, trebuie să scoateţi din buzunar 10, 15, 40 sau 110 lei. Şi pentru că nu puteţi aşeza oriunde asemenea bijuterii, comercianţii vă oferă suporturi din lemn sau felurile coşuri împletite – de la cele mai mici, la 2 lei, la cele mai măricele, la 7-8 lei, sau foarte mari, chiar cu capac, la 35 de lei.
„Ispitele” din post: afumături şi brânzeturi de la sibieni
Dacă nu ţineţi post – sau chiar de ţineţi, dar puteţi face faţă „ispitelor” culinare – sunteţi poftiţi la standurile cu produse tradiţionale, afumături şi brânzeturi, ale sibienilor. Găsiţi la unii pastramă de oaie afumată (35 de lei/kg), tobă de casă (28 de lei/kg), jambon de porc afumat (40 lei/kg), telemea de oaie (22 lei/kg), caşcaval afumat (35 lei/kg) şi câte şi mai câte bunătăţi. La alţii, de la Poiana Sibiului – drob de casă (20 lei/kg), smântână de casă (20 lei/kg) ori şoric (50 lei/kg).
Nu puţini craioveni s-au oprit, ieri, la standul cu produse apicole de la Turda, recomandate ca naturale, fără conservaţi: şase sortimente de miere (polifloră montană, de salcâm, de tei, de rapiţă ş.a.), la preţuri de la 22 la 35 de lei/kg, polen, fructe uscate, oţet de mere cu miere de albine, vinuri, ulei presat la rece (de floarea-soarelui, nucă şi dovleac), la 12 lei/l ş.a. Natural este şi sucul din mere de Voineşti (Dâmboviţa), produs cu tehnologia Speidel – Germania, pe care îl puteţi cumpăra cu 15 lei/2 litri. Vă mai puteţi dedulci la Târg cu cozonaci de casă, turtă dulce, susan, ciubuc, nuga, ciocolată de casă, covrigei etc.
***
Expoziţia în aer liber, cu vânzare, este deschisă pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” astăzi, între orele 9.00 şi 20.00, iar duminică – de la 9.00 la 17.00.