Bode: Vom rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate

0
328
Lucian Bode

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat ieri că Guvernul va rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate şi listate la bursă, iar ordinea în care aceste societăţi vor fi vândute va depinde de propunerile intermediarilor selectaţi. „Intermediarii ne vor spune ordinea în care le vom privatiza sau lista la bursă”, a insistat Bode.

Acordul cu FMI prevede vânzarea integrală, până la finele lunii aprilie, a companiilor Oltchim şi Cupru Min. De asemenea, Guvernul s-a angajat să facă oferte publice secundare, până la aceeaşi dată, pentru Transelectrica şi Transgaz (câte 15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie, iar contractul pentru vânzarea Cupru Min a fost semnat ieri. Luna aprilie este termen limită şi pentru selectarea intermediarilor la Poşta Română (pachet minoritar), Romgaz (15% din acţiuni), Electro Serv (pachet majoritar) şi Tarom (20% din acţiuni). Selectarea consultanţilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare şi privatizarea CFR Marfă ar trebui finalizate, de asemenea, până la sfârşitul lunii aprilie. Calendarul actual al privatizărilor spune că până la finele acestui an sau începutul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia şi Elcen Bucureşti. Privatizarea CFR Marfă ar trebui finalizată până la finele lunii octombrie, iar oferta publică de la Tarom are ca termen sfârşitul lunii iunie, după care va fi selectat management privat.

Cel puţin 20% din acţiunile Poşta Română vor fi preluate de un investitor strategic până la jumătatea acestui an, iar listarea Hidroelectrica este prevăzută pentru cel târziu luna octombrie a acestui an. La Electrica Serv încheierea procesului de privatizare are ca termen jumătaea acestui an.

O delegaţie a FMI va veni la Bucureşti pe 24 aprilie, pentru o nouă evaluare a acordului cu România, aceasta fiind ultima misune condusă de Jeffrey Franks.