Bal de caritate pentru copii cu probleme psihomotorii

0
437

500 de persoane, autorităţi locale, parlamentari şi oameni de afaceri din judeţul Dolj au participat joi seara la „Balul copilăriei eterne”, ediţia a II-a, dedicată copiilor cu probleme neuromotorii. Evenimentul s-a desfăşurat la Hotel Restaurant Oltenia din Craiova, unde prin licitaţiile făcute s-a deschis un nou drum plin de speranţă pentru 15 copii cu astfel de probleme. Banii vor fi folosiţi pentru a achiziţiona scaune cu rotile, corsete, verticalizatoare dar şi pentru a plăti orele de masaj. 

Iniţiat anul trecut pentru a ajuta copii cu autism, „Balul copilăriei eterne” este singurul eveniment caritabil din Craiova, care oferă nu numai sprijin financiar persoanelor cu nevoi speciale, ci şi o mână întinsă pentru a se integra în societate. De la un an la altul, numărul participanţilor creşte simţitor. „La prima ediţie a fost mai greu, oamenii erau mai rezervaţi să participe, fiind primul eveniment local de acest gen. Am reuşit însă să facem lucruri frumoase cu banii strânşi. Am ajutat copiii si adulţii cu autism de la Centrul Innocenzo Fiore. De această dată, atenţia am concentrat-o asupra copiilor cu probleme neuromotorii. Cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului am ales 15 cazuri şi am decis ca invitaţii să plătească 100 de lei biletul de intrare. Vom organiza şi o licitaţie pentru diverse obiecte donate. Numărul mare de participanţi din acest an ne demonstrează că societatea a înţeles cauza pentru care luptăm. Evenimentul este şi un semnal de alarmă pentru noi toţi. Aceşti copii nu au nevoie numai de bani ci şi de un zâmbet”, a precizat Anca Dindirică organizator al evenimentului alături de Alina Şerban, realizatoare emisiuni TVR Craiova.

Indiferenţa doare

Copii cu probleme neuromotorii, deşi au aceeaşi suferinţă, au poveşti diferite şi impresionante. Giulia Giuvăţ s-a născut cu această afecţiune. Are 11 ani, stă ţintuită într-un cărucior special, dar nu şi-a pierdut speranţa niciodată.  Este elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, iar balul a însemnat un nou început. „E prima mână întinsă pe care societatea a întins-o şi sper ca gestul să se repete. Pentru aceşti copii, viaţa înseamnă mai mult deplasări la spitale şi multe ore de recuperare. Dar cred că nu boala îi chinuie foarte mult, ci indiferenţa celor din jur. Eu mi-am înscris copilul la o şcoală normală, la Colegiul „Fraţii Buzeşti”, unde s-a integra foarte bine şi pot spune că în acest mediu este un copil ca toţi ceilalţi cu vise, speranţe, năzuinţe”, a precizat Loredana Ciuvăţ, mama Giuliei.

O adevărată luptă cu viaţa

Silviu Neagoe este un băiat de numai 13 ani care a ajuns să aibă afecţiuni motorii după un accident banal. „A căzut la fotbal când avea 9 ani şi a făcut o bubiţă la genunchiul stâng”, aşa începe mama băiatului povestea. Rana a devenit însă în timp dureroasă şi de aici a început calvarul. Prin căzătură copilul a luat un microb care i-a necrozat capul femural. Pentru a-şi salva piciorul a urmat opt operaţii şi aproape un an de zile a stat nemişcat în pat. „Au fost multe drumuri la Bucureşti, cu el numai pe targă. La început l-am dus cu salvarea, dar după aceea am adaptat noi maşina să putem pune targa. A stat un an numai în pat. Nu se putea ridica decât în unghi de 30 de grade. După aceea a trebuit să înveţe din nou să meargă. Când pleacă prima dată un copil în picioare este o bucurie, când este nevoit să facă acelaşi lucru, pentru părinte este un chin. Mi-au fost mereu aproape familia şi colegii”, povesteşte printre lacrimi mama copilului. Acum Bogdan se deplasează cu ajutorul cârjelor. Nu are voie să pună piciorul stâng jos. Continuă să lupte pentru a se vedea din nou pe picioare.

Sprijin pentru zâmbet

Poveştile de viaţă ale copiilor cu probleme neuromotorii sunt impresionante şi au sensibilizat autorităţi locale, politicieni şi oameni de afaceri, care şi-au dat mâna la balul de caritate să le aducă zâmbetul pe buze. „La acest bal s-a implicat din plin Consiliul Judeţean Dolj, prin preşedintele Ion Prioteasa, Direcţia Generală pentru Asistenţa şi Protecţia Copilului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, artişti plastici, dar şi europarlamentarul Marian Jean Marinescu”, a spus Alina Şerban, moderatorul evenimentului. De asemenea, parlamentarii PSD,  Lia Olguţa Vasilescu, Ion Călin, Claudiu Manda şi Petre Petrescu au donat o parte din indemnizaţie. Sprijin au acordat şi zeci de participanţi care s-au implicat activ la licitaţia publică cu tablouri, bijuterii, torturi, coşuri cu flori ornamentale, viori. În total au fost 27 de obiecte donate de instituţii, organizaţii şi artişti plastici. Cel mai scump obiect licitat a fost un tablou semnat de artistul Silviu Bârsanu al cărui preţ de pornire a fost de 2000 de lei, fiind adjudecat, după mai multe strigări, pentru suma de 2.600 de lei. Nici unul dintre cumpărători nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea. Tot pentru copii au cântat în scop caritabil artişti de la Filarmonica Olteniei, elevul Cristian Sanda dar şi Ducu Bertzi.