Şeful APIA Dolj, taxat de primari

0
341
Sergiu Drăgancea

Şeful APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, a fost luat, ieri, la întrebări de primarii din judeţ, nemulţumiţi de proasta colaborare cu centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Aceştia s-au plâns că, deşi au investit bani din bugetul primăriei pentru înfiinţarea unor centre la nivelul localităţilor, pentru a veni în sprijinul agricultorilor, reprezentanţii APIA Dolj mai degrabă încurcă lucrurile decât le descurcă, iar fermierii îşi pierd subvenţiile. Întrebat de primarul din Coşoveni, Ilie Dumitru, de ce este necesar ca cetăţenii să se mai deplaseze la Craiova pentru a-şi rezolva problemele cu Agenţia, atât timp cât în comună există un centru special pentru acest lucru, directorul APIA Dolj s-a eschivat, preferând să dea explicaţii pentru cu totul alte probleme.

Vă rog frumos, nu ocoliţi răspunsul”

«Sunt primarul de la Coşoveni. Am făcut un centru pentru depunerea cererilor SAPS, pe banii Primăriei, dar aveţi un şmecher acolo, care zice: „Ilie Dumitru trebuie să se prezinte în data de, la ora de, la Craiova”. Şi atunci Ilie Dumitru mă întreabă pe mine: „Bă, tu eşti nebun, tu-mi spui să vin la Cămin (n.r. – centrul funcţionează în Căminul Cultural Coşoveni) că ai făcut tu centru pentru cetăţeni şi eu sunt chemat la Craiova”», i s-a adresat primarul din Coşoveni şefului centrului judeţean de Plăţi pentru Agricultură. Acesta din urmă i-a vorbit însă despre controlul prin teledetecţie, despre evidenţa suprafeţelor, drept pentru care primarul din Coşoveni i-a replicat: „Eu v-am întrebat altceva, domnule director, vă rog frumos, nu ocoliţi răspunsul. Nu mă puteţi lua la mişto pe mine, pentru că sunt pe temă, eu cunoşteam deja ce spuneţi dumneavoastră, aţi făcut pe lectorul faţă de mine. Eu v-am întrebat atât: mi-aţi cerut sprijinul să facem un centru, ţăranul să nu mai piardă timp, să nu mai plătească drumul şi aşa mai departe. Investiţia pe care am făcut-o este un abonament la Internet, calculator, o sală special amenajată la cămin, hârtie, tonere, încălzire etc. Dacă omul dumneavoastră nu-şi face datoria, nu are ce căuta la Coşoveni, pentru că au întârziat subvenţiile din cauza lui, pentru că în acelaşi bloc fizic Ilie, X şi Y au înscris 10 hectare, dar vine un şmecher şi declară în plus teren şi uite aşa s-au suprapus suprafeţele ţăranului, care a declarat corect, cu ale şmecherilor, şi nu şi-au primit oamenii subvenţia”.

„Nu mai vreau să răspund”

„Domnule prefect, nu mai vreau să-i dau răspuns la această treabă”, i-a spus Drăgancea prefectului Nicolae Giugea, încercând, încă o dată, să ocolească răspunsul, care a venit în cele din urmă, însă tot pe lângă subiectul solicitat de primarul din Coşoveni: „Din poza de sus, din satelit, s-a văzut că omul are un anumit număr de hectare, ceea ce înseamnă două lucruri: ori omul este poziţionat prost, ori omul este mincinos şi a spus că terenul este cultivat şi de fapt nu este. Din două, una”, a spus Drăgancea.

„Vă contrazic, domnule Drăgancea!”

Aşa-zisul răspuns l-a iritat la culme şi pe primarul din Botoşeşti Paia, Ion Moraru, aflat într-o situaţie similară celei de la Coşoveni: „Vă contrazic, domnule Drăgancea! Cum puteţi să spuneţi că e vinovat ţăranul, când ăla nici măcar nu ştie şi nu vede altceva decât că trebuie să-şi muncească pământul. Şi eu am adus o firmă pe banii Primăriei, ca să facem poziţionarea corectă a terenurilor, şi dumneavoastră spuneţi că e ţăranul mincinos?!”, a strigat şi Moraru. De data asta însă prefectul a intervenit şi i-a invitat pe toţi cei nemulţumiţi la o discuţie ulterioară şedinţei de Colegiu Prefectural.