Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, va conferenția, sâmbătă, la Craiova

2
783

Primul român care a zburat în Cosmos, Dumitru Prunariu, este invitatul Teatrului Național „Marin Sorescu” la Întâlnirile SpectActor 2019. Sâmbătă, 9 martie, de la ora 18.00, Dumitru Prunariu, personalitate marcantă a lumii științifice spațiale, va susține o conferință la Sala „Amza Pellea” a instituției, pe tema „Cosmosul – o aventură umană”. Biletele costă 15 lei și s-au pus în vânzare la Agenția teatrală și online. Dumitru Prunariu s-a mai aflat la Craiova în noiembrie 2018, când a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității.

Dumitru-Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Braşov) – dr. inginer, cosmonaut, general-locotenent (r) – este primul român care a zburat în cosmos şi cel de-al 103-lea în lume (1981). Este absolvent al Facultății de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universității Politehnice Bucureşti (1976)În 1981 a absolvit cursurile de trei ani ale Centrului de Pregătire a Cosmonauţilor „Iuri Gagarin” din Orăşelul Stelar, Rusia, iar în 1991, cursurile pentru cadre superioare ale Institutului Internaţional de Formare şi Management în domeniul Aviaţie Civile (IAMTI/IIFGA) din Montreal – Canada. În 1999 absolvă cursurile Colegiului Naţional de Apărare, iar în 2004, cursul de ambasadori în cadrul Academiei Diplomatice a MAE.

În 1999 și-a susținut teza de doctorat cu lucrarea „Mișcarea perturbată a satelitului artificial al Pământului”, devenind doctor în științe tehnice, specialitatea dinamica zborului aerospaţial. Este membru de onoare al Academiei Române (2011), membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române și președinte al acesteia din 2015, membru al Academiei Internaţionale de Astronautică, membru în consiliul de conducere al acesteia, membru al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic,  membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte şi Știinţe, membru al Academiei Europene de Științe și Arte (2015).

Pentru zborul cosmic a fost distins cu titlul de Erou al R.S. România și Erou al URSS cu Steaua de Aur (1981). A mai fost decorat cu Medalia „Iuri Gagarin” a Federaţiei Aeronautice Internaţionale (1982); Medalia de Aur Hermann Oberth a Societăţii germane de rachete Hermann Oberth – Wernher von Braun (1984); Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer (2000); Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru militari (2010); Medalia „Pentru merite în explorarea cosmosului” acordată de președintele Federației Ruse (2011); Emblema „Onoarea Armatei Române” acordată de ministrul Apărării (2011).

Ca o recunoaștere a meritelor sale în promovarea internațională a studiului asteroizilor cu potențial de impact cu Terra și implicarea în activitatea mai multor instituții, inclusiv la nivel ONU, în anul 2017 Uniunea Astronomică Internațională a decis ca numele lui Dumitru Prunariu să fie dat unui asteroid din centura principală de asteroizi a Sistemului Solar, acesta numindu-se „10707 Prunariu”.

2 COMENTARII

  1. In 1976, a facut si a dres in 1981, iar in 1999… Dar in prezent asta ce produce, cum munceste? Un nimeni in drum.

Comments are closed.