Viorica Dăncilă: Independenţa economică a femeilor este importantă pentru a reduce discriminarea de gen

0
442

viorica-dancilaEurodeputata Viorica Dăncilă, membră în Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen din Parlamentul European, a participat luni, 6 martie, la Geneva, la Conferinţa organizată de Consiliul Drepturilor Omului al ONU pe tema rolului şi drepturilor femeilor. În cadrul discuţiilor, liderul delegaţiei europarlamentarilor social-democraţi din România a atras atenţia asupra faptului că discriminarea de gen este o problemă globală şi că autorităţile naţionale şi internaţionale trebuie să caute soluţii pentru reducerea acestui fenomen.
Eurodeputata social-democrată a salutat şi importanţa acordată de către ONU problemei discriminării de gen pe piaţa muncii, marcată în mod special în 2017 cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.
”Purtăm această discuţie pe o temă atât de relevantă, chiar cu puţin timp înainte să celebrăm oficial Ziua Internaţională a Femeii, căreia ONU i-a acordat în acest an tema: Femei în Peisajul în Schimbare al Pieţei Muncii.(…)
Ştim, că, din nefericire, doar 50% dintre femeile de vârstă activă participă la nivel global pe piaţa muncii, faţă de 76% în cazul bărbaţilor. Mai mult, numeroase femei sunt implicate în economia informală, se ocupă de munca domestică sau de activităţi de îngrijire, ori sunt concentrate în zone ocupaţionale mai slab plătite. Cu siguranţă nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă fără a atinge egalitatea de gen pe piaţa muncii (…)
Discriminarea femeilor este o problema globală, chiar dacă gradele în care aceasta se manifestă sunt diferite.
Și în Uniunea Europeană ne confruntăm cu problema nivelului diferit de salarizare între bărbaţi şi femei, pentru aceeaşi muncă; cu faptul că numărul femeilor în poziţii decizionale, deopotrivă în economie şi politică, este încă unul scăzut; cu hărţuirea sexuală a femeilor la locurile de muncă. Căutăm soluţii pentru a reduce manifestarea acestui fenomen – sunt soluţii care vizează deopotrivă sancţionarea discriminării de gen, dar şi educarea societăţii către apărarea şi promovarea drepturilor femeii.
Trebuie să avem o colaborare bună a femeilor şi acţiuni comune nu numai în interiorul UE, ci şi pentru egalitate de gen şi drepturile femeii în toată lumea. Un rol aparte trebuie acordat combaterii sărăciei în rândul femeilor şi al copiilor, dar şi accesului acestora la sănătate şi educaţie