Bloomberg: Hackerii ruşi estorchează organizaţiile americane după ce le-au spart serverele?

0
61

767Hackerii ruşi au organizat o serie de atacuri asupra unor organizaţii liberale din SUA şi cer acum răscumpărări pentru a nu divulga informaţiile confidenţiale obţinute ca urmare a spargerilor conturilor de e-mail şi a unor aplicaţii de reţea, cum ar fi SharePoint, care permite partajarea de fişiere Microsoft Office, scrie Bloomberg, care citează surse din FBI şi companii private de securitate.

Potrivit agenţiei, printre victimele hackerilor escroci se află Center for American Progress, asociat cu fostul preşedinte american Barack Obama şi rivala lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale, fostul secretar de stat american Hillary Clinton. Reprezentanţii organizaţiei au criticat puternic administraţia lui Trump şi au cerut investigarea legăturilor echipei lui Trump cu Moscova. În plus, scrie Bloomberg, hackerii au estorcat compania Arabella Advisors, care oferă servicii de consultanţă pentru donatorii liberali.

Potrivit Bloomberg, unele organizaţii şantajate au plătit pentru nedivulgarea informaţiilor. Agenţia remarcă faptul că cel puţin o duzină de astfel de organizaţii au fost ţinţe ale escrocilor cibernetici. Hackerii au cerut sume cuprinse între 30.000 şi 150.000 de dolari în bitcoins.

FBI a refuzat să comenteze cu privire la noile atacuri cibernetice. În acelaşi timp, experţii spun ca hackerii au utilizat instrumente similare cu cele folosite de către reprezentanţii grupării Cozy Bear, care au spart reţelele de calculatoare ale Partidului Democrat în ajunul alegerilor prezidenţiale din 2016.

Anul trecut, experţii în securitate cibernetică din SUA a declarat că, în spatele  atacurilor hacker-ilor în timpul campaniei electorale au stat gruparile Fancy Bear si Cozy Bear, care lucrează pentru serviciile speciale ruseşti.

Amintim ca, la sfârşitul lunii decembrie, administraţia fostului preşedinte american, Barack Obama, a impus sancţiuni împotriva Rusiei din cauza atacurilor informatice. Kremlinul neaga orice implicare a sa în atacurile hacker-ilor în SUA.