Autoturisme parcate total anapoda / Inconştienţă şi lipsă de reacţie civică

0
380

Numărul tot mai mare de autovehicule care circulă prin Craiova, aceleaşi străzi, mai mult sau mai puţin mărite, comportamentele pline de grandomanie ale unor şoferi – toate acestea ne fac să trăim cu spaimă momentele când cutezăm să traversăm pe trecerile de pietoni. Parcate pe liniile de avertizare, autovehiculele reduc foarte mult din vizibilitatea celor aflaţi în trafic, fie ca pietoni, fie drept conducători auto. Situaţia este omniprezentă în Craiova. La fel, în preajma intersecţiilor din centrul municipiului, chiar şi în faţa Primăriei, dar şi în spaţiile intens circulate din cartiere. Cu o notă de amuzament cinic am putea descrie consumul nervos la care sunt supuşi şoferii de pe basculantele ce ies din parcarea Mercurului, aflat acum, în plină renovare, fiind nevoiţi să facă zeci de manevre pentru a se strecura, la nivel de centimetri, pe lângă autoturismele parcate în mijlocul intersecţie din apropiere, de altfel şi singura care permite ieşirea pe sens unic din acea zonă.

  Craiova este mereu surprinzătoare, în mai toate aspectele sale. Centru universitar, cel puţin autointitulat prin prisma celor trei structuri de învăţământ superior, care produc „gulere albe” sau viitori şomeri, municipiul Craiova ar trebui să respire înţelepciune, cumpătare şi banala respectare a legislaţiei, de orice natură ar fi aceasta. Din nefericire, nu se întâmplă întotdeauna acest lucru. Provocările municipalităţii sunt pe cât de costisitoare, pe atât de uşor de evitat. De pildă, este cazul să fie curăţată guma de mestecat din zona centrală a oraşului, bine ancorată pe granit de mulţi „mărinimoşi”. Autobuzele noi, marca Solaris, sunt şi ele, uşor-uşor, atinse de „farmecul vandalizării”. Investiţiilor din sectorul medical administrat de municipiul Craiova le-a venit rândul să facă cunoştinţă cu natura umană ciudată a unora, ce au şi calitatea de beneficiari ai serviciilor medicale. Locatarii unor cartiere lasă gunoiul menajer pe coşul de gunoi de pe stâlpul de iluminat din dreptul blocului unde locuiesc, deşi pubelele este la câţiva paşi. Dar, poate emblematică rămâne o imagine trăită în urmă cu două zile, la ceas de amiază. Mai exact, vizavi de Casa Băniei, un domn distins, îmbrăcat business, cu valiza-diplomat lăsată jos, lângă piciorul drept, decortica seminţe. Regulamentar, în dreptul unui coş de gunoi amplasat pe stâlp. Cel puţin, omul arunca, direct, cojile, fără să fie nevoie de intervenţia ulterioară a unui angajat al Salubrităţii.

Nesimţirea e stăpână mare!

E greu drumul spre civilizaţie, cum la fel de greu este să renască o generaţie mai curată, mai responsabilă. Până una-alta, trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare şi o privire de vultur. Fie el şi pleşuv. Cel puţin, în cazul în care trebuie să traversăm o stradă. Motivul e cât se poate de firesc: autoturismele sunt parcate chiar pe trecerile de pietoni. Nici staţiile de autobuz nu sunt mai privilegiate. Găsim maşini lăsate, ore în şir, în imediata vecinătate a staţiilor, fără a mai da posibilitatea autobuzelor să intre în alveolă. De aici, consecinţe în lanţ. Ambuteiaje şi întârzieri în trafic. Despre acordarea priorităţii la ieşirea autobuzelor din staţii nu are niciun sens să mai discutăm. Nu există! Deşi, legea o prevede.

Fie că ne aflăm în faţa Casei Studenţilor, la Primărie sau în faţa unor centre comerciale de cartier, întâlnim acelaşi comportament abuziv al unor conducători auto. Nu scapă haosului nici sensurile giratorii din centrul Craiovei. Şi aici găsim, zilnic, autoturisme parcate chiar pe prima bandă a sensului!

Nici o măsură pe strada „Felix Aderca”

Claxoane prelungite, vorbe dulci de rubedenii adresate tuturor celor care parchează pe lateralele străzii „Felix Aderca” se pot auzi, periodic, la ieşirea basculantelor din parcarea Mercurului. Nu am văzut nici o uniformă însufleţită de autoritate publică, care să facă ordine pe acest sector de drum cu sens unic, în pofida indicatoarelor rutiere prezente. Doar coloane de zeci de maşini, până spre intersecţia cu strada „Matei Basarab”, o zonă intens circulată de altfel.