Tudor Gheorghe și muzica sa – tema ediției 2015 a Taberei internaționale de sculptură de la Craiova

0
338

Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene” de la Craiova se vrea, la această a III-a ediție, o provocare pentru artiști. Conducerea instituției organizatoare, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, a anunțat, ieri, că personalitatea maestrului Tudor Gheorghe și creația sa vor fi cele care trebuie să îi inspire pe sculptorii ce doresc să participe la tabără. Până pe data de 1 mai a.c., aceștia vor trimite, pe lângă CV și un portofoliu cu opere reprezentative, și macheta lucrării pe care o vor realiza la Craiova. Juriul – din care vor face parte și maestrul Tudor Gheorghe, ca și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu – va decide care vor fi cei opt artiști care, pe întreg parcursul lunii august, vor lucra în piatră de Vratsa în cadrul taberei. Sumele primite de aceștia „nu sunt de neglijat”, mai spun reprezentanții Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.

Cosmin Dragoste

«Lansăm astăzi apelul deschis pentru cea de-a III-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene”. Ca și anul trecut, se va desfășura pe toată durata lunii august, la Centrul Multifuncțional din Craiova. Materialul în care se va sculpta va fi tot piatra de Vratsa, pentru că s-a văzut, față de prima ediție, că aceasta se pretează mult mai bine pentru monumentele urbane, are un aspect mult mai cald, mai plăcut. Și, din ce spun specialiștii, este și mai rezistentă în timp», a precizat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.

„Vrem să dăm altă dimensiune brandurilor culturale locale și regionale”

După ce, în 2014, au propus ca temă opera lui Marin Sorescu, anul acesta organizatorii vin cu o provocare și mai mare: creația maestrului Tudor Gheorghe. „Multă lumea a privit anul trecut oarecum cu reticență această idee, dar monumentele care au rezultat stau mărturie a faptului că provocarea a fost foarte bine manageriată de artiștii care au venit în Craiova din România și din alte țări ale Europei. Muzica este un limbaj universal. Acum să vedem cum va fi muzica lui Tudor Gheorghe transpusă în piatră… Ideea este să dăm altă dimensiune  brandurilor culturale locale și regionale, pentru că o creație de acest gen, monumental, pentru un turist care vine să viziteze Craiova conferă un acces mult mai rapid la opera fie a lui Marin Sorescu, fie a lui Tudor Gheorghe”, a mai spus Cosmin Dragoste, adăugând că o viitoare ediție va fi dedicată creației poetului Adrian Păunescu.

Înscrieri pe e-mail sau prin poștă până la 1 mai 2015

Artiștii interesați sunt așteptați să se înscrie la Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene” până la data de 1 mai 2015, fie pe adresa de mail a instituției, tradem@tradem.ro, fie prin poștă, pe adresa Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, strada „Traian Demetrescu” nr. 31, Craiova. Jurizarea va fi făcută de o echipă formată din maestrul Tudor Gheorghe, primarul Lia Olguța Vasilescu și întreg boardul de conducere al Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”.

Lucrările edițiilor viitoare își vor găsi locul în întreaga Oltenie

Cei opt sculptori care vor fi selectați vor lucra în curtea Centrului Multifuncțional din Romanești pe întreaga perioadă a lunii august. „Oricine dorește să vină să vadă cum ia naștere un monument, o operă de artă, este, ca și în anii trecuți, binevenit. Pentru că vor avea ocazia – craiovenii, și nu numai ei – să îi vadă pe artiști la lucru, să stea de vorbă cu ei, să schimbe impresii. E o platformă deschisă de dialog între publicul larg, artiștii locali și cei invitați”, a subliniat Dragoste. Cele opt lucrări rezultate vor fi amplasate, ca și cele realizate în 2013 și 2014, în Craiova, însă organizatorii se gândesc ca, după edițiile viitoare, acestea să își găsească locul și în alte zone ale Olteniei.