Săptămâna viitoare vom afla, în sfârşit, data exactă a alegerilor locale

0
351

Cu trei luni înainte de alegerile locale, Guvernul României nu se grăbeşte să anunţe data exactă când acestea vor avea loc. În luna februarie, partidele de la putere au vehiculat ziua de 10 iunie a.c. Aceeaşi dată a anunţat-o şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, luni, după o întâlnire cu efectivul de partid al PD-L. Sunt însă voci în PD-L care cred în continuare, deşi Curtea Constituţională a dat legea ca fiind neconstituţională, că alegerile comasate ar fi fost varianta cea mai bună pentru România, pentru că astfel parlamentarii nu s-ar fi ţinut un an de alegeri şi şi-ar fi făcut treaba în Parlamentul României.    

Gabrie Berca

Gabrie Berca, ministrul MAI, a anunţat, luni seara, că data alegerilor locale va fi stabilită în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. „Data şi programul alegerilor vor fi stabilite în cadrul şedinţei de Guvern de săptămâna viitoare. În principiu a rămas data de 10 iunie”, a spus Gabriel Berca, la Palatul Parlamentului. Ministrul de Interne a participat la o întâlnire cu grupul deputaţilor PDL, în cadrul căreia au fost discutate unele priorităţi legislative, dar şi subiecte legate de administraţie, precum stadiul unor proiecte de electrificare a unor unităţi teritorial-administrative.

„Sunt o serie de primării care în momentul acesta au conturile blocate”

Întrebat dacă deputaţii democrat-liberali au solicitat alocarea de fonduri pentru primăriile din colegiile lor, Gabriel Berca a încercat să ocolească întrebarea, spunând că abia săptămâna trecută la nivelul MAI s-a făcut o radiografie a ceea ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani. „De aici plecăm şi trebuie să mergem să vedem unde sunt probleme. Sunt o serie de primării care în momentul acesta au conturile blocate. Or, nu ne putem juca cu instituţiile autorităţilor locale, să stăm nepăsători. În fiecare judeţ există primării cu conturile blocate şi trebuie să găsim soluţii pentru aceste primării. Sunt lucrări efectuate în decursul anilor. Constructorii respectivi i-au dat în judecată şi au blocat conturile acelor primării. Trebuie să asigurăm funcţionarea administraţiei publice locale”, a declarat  Gabriel Berca.

„Rezultatele de la locale influenţează decisiv rezultatele de la parlamentare”

În acest timp sunt lideri ai PD-L, ca senatorul de Dolj Radu Berceanu,  care consideră că pentru România ar fi fost mult mai bine să aibă alegeri comasate, întrucât, în 2012, politicienii „îşi dau în cap sistem turneu” şi întregul an va fi blocat. Acesta a criticat PD-L pentru că „a intrat târziu în logica de campanie”. «Totdeauna în România rezultatele de la locale influenţează decisiv rezultatele de la parlamentare. La noi, spre deosebire de alte ţări, unde sunt la doi ani unele de altele, la noi sunt la patru-cinci luni unele de altele şi sigur că le influenţează foarte tare. Asta e, e un dat. Noi am vrut să facem alegerile comasate, în continuare cred că ar fi fost o variantă bună, din motivul că suntem într-un an foarte dificil şi România nu e vreo ţară care să poată să-şi permită să spună „nu ne interesează de criză”. Noi suntem într-o situaţie foarte dificilă, care a fost gestionată foarte bine până acum, dar nu înseamnă că va fi şi de acum încolo», a declarat Radu Berceanu.

„Ne dăm în cap toţi la toţi, sistem turneu”

Preşedintele PD-L Dolj consideră că 2012 este un an pierdut, că nici un parlamentar nu va munci, pentru că până în decembrie se vor ţine de alegeri. «Noi, începând de la 1 martie şi până la sfârşitul anului, ne ţinem de alegeri. Acum avem tot felul de discuţii şi de meciuri şi de probleme legate de alegerile locale. Până la 25 iunie se termină cu alegerile locale, intrăm într-o vacanţă de o lună jumătate-două, după care de la 1 septembrie intrăm în alte dispute şi ne smulgem părul din cap pentru alegerile parlamentare, care se încheie de Crăciun. Într-un an foarte dificil din punct de vedere economic, noi ne ţinem de alegeri un an de zile, ne dăm în cap toţi la toţi, sistem turneu. Ar fi fost mult mai inteligent pentru naţiunea română să spună „facem alegerile la sfârşitul lui decembrie şi mai şi muncim, ne vedem de locurile de muncă, de economie”. Nu s-a dorit şi facem bâlciul generalizat tot anul şi o să ne mirăm ca şi în alţi ani că nu ne e bine. Nouă, în general, nu ne e bine fiindcă facem ceea ce facem», a mai spus Radu Berceanu.