„Războiul tuturor contra tuturor” pe scena Naţionalului

0
222

Descoperit în urma unui concurs de dramaturgie organizat la Teatrul Naţional din Craiova, piesa Profu de religie de Mihaela Mihailov, revine astăzi, 06 februarie 2020, pe scena teatrului la ora 18:00.

       „Profu’ de religie” abordează felul în care adevărul poate fi interpretat şi manipulat în diverse moduri astfel încât sensul său devine relativ. Credinţa într-un adevăr unic se sparge în zeci de bucăţi. Acţiunea este desfăşurată la ora de religie, iar intriga o constituie momentul în care profesorul le cere elevilor să spună care este definiţia adevărului, iar de aici porneşte o adevărată dispută şi controversă. Este războiul tuturor contra tuturor.

Comedia amară realizată sub regia şi scenografia lui Bobi Pricop, arată craiovenilor o poveste despre adevăr, dar şi despre realitatea vieţii de elev, locul dezbaterii nefiind ales întâmplător, ora de religie fiind şi ea un motiv al conflictului, iar reacţia adulţilor care potenţează negativ confuzia copiilor într-o lume în care adevărul şi minciuna se subminează reciproc, completează atmosfera.

        Conform paginii oficiale a Teatrului Naţional, spectacolul Profu’ de religie a câștigat următoarele premii: Premiul Publicului – Festivalul de Teatru „New plays from Europe” de la Wiesbaden, Germania – 24 iunie 2014, Bobi Pricop – Premiul pentru Cea mai bună regie – Festivalul de Teatru Scurt Oradea, 2014, ediţia a XXa – Bobi Pricop, Bobi Pricop – Premiul pentru Cea mai bună regie – Festivalul de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST, 2015, Premiul „Mihai Mihail” pentru Modernitatea spectacolului – Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, oct. 2015, Actriţa Romaniţa Ionescu a fost nominalizată la Premiul UNITER 2014 pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolurile Maramama Marei, PsihologPrezentator TV.

ANA-MARIA PETOLESCU