La sediul Prefecturii Dolj a avut loc prezentarea activităţii desfăşurate, în anul 2019, de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Craiova. La eveniment au participat prefectul judeţului Dolj, specialiştii celor patru centre judeţene din componenţa CRPECA Craiova (Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt), precum şi reprezentanţii instituţiilor şi ONG-urilor partenere.
După cum a precizat comisar de poliţie Monica Iliescu, şef al CRPECA Craiova, în anul 2019 demersurile instituţiei au fost concentrate pe creşterea gradului de siguranţă pentru membrii comunităţilor locale, în special adolescenţi şi tineri, prin asigurarea cu profesionalism a unor servicii eficiente de prevenire a consumului de droguri şi de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru consumatorii de droguri.
În anul precedent, în cele patru centre judeţene din componenţa CRPECA au fost implementate 21 de proiecte şi campanii de prevenire în şcoală, familie şi comunitate (la niveluri locale şi naţional) şi 96 de parteneriate educaţionale ce au totalizat 2.344 de activităţi directe şi indirecte (desfăşurate de cadrele didactice formate), desfăşurate la nivel local, în medii urban şi rural, beneficiari direcţi fiind peste 43.000 de persoane (elevi, cadre didactice, tineri, adulţi, specialişti, voluntari). De asemenea, au fost organizate trei cursuri de formare, având 70 de beneficiari cadre didactice şi alte categorii profesionale; o sesiune de formare a personalului, la care au participat 27 de persoane angajate ale DGASPC Gorj, în cadrul Proiectlui naţional „Eu şi copilul meu”; 12 sesiuni de informare – documentare – diseminare de informaţii în cadrul Programelor naţionale „Cum să creştem sănătoşi”, respectiv „ABC-ul emoţiilor”, de serviciile acestora beneficiind 66 de cadre didactice din judeţele Dolj şi Olt; două activităţi de informare/ instruire pentru voluntarii CRPECA.
La Dolj, prevenirea consumului de droguri începe să-şi arate rezultatele
Unul dintre cele mai importante centre judeţene este cel de la Dolj, iar activitatea desfăşurată aici este reliefată de comisar de poliţie Florin Nicolăiţă , şeful CJPECA Dolj: „Am desfăşurat o activitate foarte bună în anul precedent. Astfel, în domeniul asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri au avut loc 298 de informări, din totalul de 431, după noi venind celelalte judeţe: Gorj (78), Mehedinţi (35) şi Olt (20). Aceste informări s-au transpus şi în rezultate efective, deoarece am avut doar 109 de şedinţe de consiliere individuală, din cuantumul regional de 461, faţă de Gorj, care a înregistrat 231, Mehedinţi – 112 şi, adevărat, mai puţine – 9 – Olt. La evaluările de specialitate, stăm destul de bine – 56 de cazuri, faţă de Gorj (71), mai puţine fiind la Mehedinţi (15) şi Olt (11).
În management de caz am avut, vorbim tot de 2019, 44 de beneficiari, totalul la CRPECA Craiova fiind 154, pentru care au fost asigurate servicii integrate de asistenţă, în cadrul unui număr de 132 de şedinţe, din totalul de 394 la nivelul întregii regiuni. Practic, CRPECA Craiova şi, în principal, CJPECA Dolj, şi-au realizat cele mai multe obiective din domeniul reducerii cererii de droguri, aşa cum sunt ele prevăzute în Strategia Naţională Antidrog”.