Alb-albaştrii sub lupă / Portarul şi defensiva provoacă deriva

0
544

Punctele slabe ale Universităţii semnalate de Cuvântul Libertăţii înaintea relurării campionatului au fost confirmate şi de primul meci al anului

Calancea – Degajările sale au fost proaste tot meciul, ba chiar tot campionatul. Nu-i cere nimeni să ofere assist-uri, precum Râmniceanu în această etapă, dar măcar să aibă un joc de picior decent. În minutul 45 i-a pasat aiurea lui Screciu, Pesic a interceptat şi a centrat, Calancea a ieşit pe sub minge, deşi trebuia ori să stea în poartă, ori să stea „pe lung”, fiindcă Tiago luase prima bară. „Du-te bă băiatule acasă! Du-te bă de aicea!” a fost reacţia lui Sorin Cârţu, în comentariul de la Look, după gafa lui Calancea, din care Dinamo a egalat. Celelate intervenţii ale portarului moldovean au fost la mingi uşoare, iar la şutul în bară al lui Nistor nu avea ce face. Pe de altă parte, oficialii Craiovei ştiau de problema portarului, au şi încercat să aducă un goal-keeper de valoare, dar nu au reuşit, aşa că îşi pot asuma şi ei erorile lui Calancea. Mai trist este că nu are niciun fel de concurenţă, ceilalţi portari fiind mult mai slabi.

Screciu – Şi el a făcut un meci mai degrabă slab, a avut destule ezitări. Pe de altă parte, este un fel de jolly-joker. La 18 ani, să fii folosit oriunde are echipa nevoie înseamnă că sunt aşteptări mari de la tine. În ultimul amical, cu Ludogoreţ, puştiul jucase mijlocaş şi o făcuse foarte bine.

Tiago Ferreira – Nu s-a descurcat rău în acea poziţie centrală, în care a fost testat şi în meciurile amicale şi pe care va reveni, probabil, Kelic. La golul lui Nemec l-a pierdut pe acesta, dar portughezul luase acolo deja prima bară, iar o minge aruncată pe 6 metri trebuia culeasă de portar. Nu se putea dicta penalty la faza în care mingea l-a lovit în mână.

Briceag – Meci foarte slab. Mangia încearcă să-l facă stoper stânga, dar nu prea are şanse. Nemec e destul de lent, dar a pivotat în voie de lângă Briceag, în centrul careului, şi a şutat pe direcţia lui Calancea, în repriza secundă. A fost o fază care a semănat cu golurile marcate de slovac în sezonul trecut contra Craiovei, atunci de lângă Kelic şi Popov. Apoi, Nistor a reluat nestingherit cu capul de lângă Briceag în debutul reprizei secunde, noroc că n-a fost Nemec. În sfârşit, la faza golului de 2-2, Briceag nici nu a ieşit în întâmpinarea lui Moldoveanu, cel care a dat pasa, nici nu a plecat cu Popa, marcatorul. A fost avansat pe final la mijloc, apoi schimbat. Va fi scos din schemă probabil o dată cu revenirea lui Kelic, iar Tiago va juca fundaş central stânga.

Martic – Nu s-a remarcat în mod special, a fost mai precaut ca de obicei. Prea uşor l-a întors Pesic şi a centrat la ocazia din debutul părţii secunde.

Mateiu – La fel ca în meciurile de pregătire, a fost unul dintre cei mai buni jucători ai Craiovei, a muncit enorm la mijloc, a apărut de multe ori şi în ofensivă pentru a crea superioritate, dar n-a fost găsit cu pase.

Zlatinski – Deşi nu s-a remarcat în mod special, a fost esenţial în lupta de la centrul terenului, la recuperare şi imediat pe iniţierea tranziţiei pozitive. După ce a ieşit, parcă echipa şi-a pierdut busola, a fost împinsă în propriul careu. E bine că bulgarul s-a abţinut şi nu a mai intrat în dispute, fiindcă Haţegan l-a pândit să-l elimine încă o dată. Interesant este că “Zlatan” şi Hanca au schimbat fanioanele din postura de căpitani, după ce au avut acel incident de la Severin, care a dus şi la conflictul bulgarului cu Cosmin Contra.

Bancu – Evoluţie foarte bună. A început fundaş-mijlocaş, când a ieşit Bărbuţ a fost trecut vârf stânga, apoi a revenit pe prima poziţie, o dată cu intrarea lui Burlacu. A centrat pentru Mitriţă la penalty, i-a pasat lui Bărbuţ la golul doi. A mai avut o acţiune periculoasă în prima repriză, dar a şutat cu dreptul, fără probleme pentru Brănescu.

Gustavo – Meci foarte bun al brazilianului. A marcat din penalty şi a fost faultat de două ori clar în careu, dar Haţegan nu l-a băgat în seamă. Faulturi de maunal, clare, atât în minutul 8, la Nedelcearu, cât şi în repriza secundă, la intrarea lui Nistor. Chiar dacă ar avea echipă de titlu, Craiova nu ar putea să-l câştige din cauza acestor probleme cu arbitri. Gustavo a şi recuperat, inclusiv la faza în care şutul său a fost respins, iar Bărbuţ a reluat pe lângă poartă.

Bărbuţ – A marcat al doilea gol pentru Universitatea, după ce reuşise dubla în amicalul cu Zaglebie. Este şi el în formă, aşa că va fi interesant cine iese din schemă o dată cu intrarea lui Băluţă. Incredibilă ratarea lui Bărbuţ din repriza secundă. La 3-1 pentru Craiova meciul era închis, contabilizam primul succes după 24 de ani în Groapă.

Mitriţă – Unul dintre cei mai buni craioveni în derby, a avut primele acţiuni importante, a coborât bine să coordoneze atacurile, a plecat bine pe contraatac. A scos penalty-ul, a iniţiat faza celui de-al doilea gol, a mai avut un şut peste poartă în repriza secundă. Monroy trebuia eliminat pentru intrarea dură asupra sa, în prima repriză. Pe final s-a stins, s-a sufocat, ca de altfel toată echipa, pregătirea fizică fiind precară.

Popa – Introdus fundaş central dreapta, nu a intervenit cu ceva în plus, dar nici n-a făcut gafe de semnalat.

Bic – Nu ştia că a jucat împotriva Craiovei pe vremea când era la Oradea, nu ştie nici acum că a venit la Universitatea. Dacă ar fi aflat, atunci nu intra în teren cu atitudinea pe care a avut-o. Într-un moment în care oricum restul coechipierilor erau epuizaţi fizic, Bic a afişat o pasivitate enervantă. Poate trebuia să-i spună cineva că este cel mai important meci pentru Universitatea şi că în cele 10 minute în care a jucat trebuia să vedem cel puţin cinci alunecări şi un galben în dreptul lui, pentru a apăra rezultatul. 200.000 de euro aruncaţi pe geam, deocamdată.

Burlacu – Am aşteptat prea mult introducerea lui, mai ales că fusese cel mai bun atacant în pregătiri. Numai că, atunci când a intrat, n-a adus nimic, decât o degajare proastă din care a ieşit şutul în bară al lui Nistor.