Reţeaua termică a crăpat a doua oară în „1 Mai”

0
426

Craiovenii care locuiesc în cartierul „1 Mai” au petrecut, din nou, o zi şi o noapte, fără apă caldă şi căldură în apartamente. Și de această dată, o conductă a CET 2 a crăpat şi a fost nevoie de timp pentru a remedia avaria. În toată această vreme, pietonii, cărora li s-a luat şi o bucăţică din trotuar, au putut admira o parte din conductele mâncate de rugină ce alcătuiesc sistemul termic de distribuţie al oraşului.

 avarieChiar lângă trotuarul de pe bulevardul „Romanescu” (în zona blocurilor de la Sara), un crater cât toate zilele se căsca, ieri, în calea pietonilor care aveau drum prin acel loc. Bucăţile de beton şi pavaj fuseseră îndepărtate şi lăsate la nici un metru distanţă, pentru a fi repuse mai repede la loc când urma să fie gata lucrarea. Rezemată de malul de pământ, fusese abandonată o conductă cu diametru mare şi atacată de rugină din toate părţile. Din groapa pe care o săpaseră muncitorii, îţi râdeau în nas alte ţevi, cu un aspect şi mai urât: acelea făceau parte din reţeaua de alimentare a oraşului.

Rugina din reţeaua publică

Încă de duminică, muncitorii în salopete s-au mobilizat şi au început să sape, cautând după buba din sistemul de distribuţie a agentului termic. Pentru intervenţie, s-a apelat şi la o macara care să ridice plăcile din beton. „E o avarie serioasă, nu se vede? Încercăm şi noi să ne grăbim, locuim tot în Craiova, ştim cum e să stai în frig, dar ce să facem dacă ăsta e materialul? Nu vedeţi că sunt toate mâncate de rugină”, ni se adresează, pe un ton răstit, unul dintre muncitorii care priveşte de pe mal direct la capătul de conductă mâncată de rugină care odihneşte pe fundul craterului.

Șase puncte termice, trase pe dreapta

Toate blocurile din jur au petrecut noaptea în frig, iar în dimineaţa următoare, când s-au trezit, craiovenii au constatat nu li se îmbunătăţise cu nimic situaţia. Fiind vorba de o avarie mare, mai multe puncte termice au fost afectate. Conducerea Termo a comunicat că este vorba, nici mai mult nici mai puţin, de şase puncte termice care au fost avariate –  PT 1, 2, 3, 4 din „1 Mai” şi PT 1 şi 2 din „Romanescu” – iar toate blocurile de locuinţe care sunt racordate la acestea au trebuit să suporte efectele acestei intervenţii până ieri, în jurul orei 16. 00, când conducta spartă urma să fie remediată.

Termo se disculpă: nu e a noastră!

avarie (1)Conducerea Termo Craiova a precizat, în schimb, că ceea ce s-a întâmplat în cartierul ”1 Mai” nu are nici o legătură cu conductele lor, avaria fiind produsă pe reţeaua de alimentare cu agent termic a CET 2. „Amintim că Termo Craiova nu are nici o legătură cu această avarie”, se precizează într-un comunicat de presă al municipalităţii. Conductele CET-ului sunt cele prin care se transportă apa fierbinte pentru prepararea gigacaloriei din punctele termice ale oraşului. În această iarnă, din cauza vechimii, multe conducte fiind erodate de rugină, sistemul public de distribuţie a cedat.

Cine investeşte 90 milioane de euro

În aprilie 2014, SC Termo Craiova ar fi urmat să fie preluată de Complexul Energetic Oltenia, context în care se vorbea şi despre o investiţie masivă în conductele de distrubuţie. S-a avansat atunci o sumă de 90 milioane de euro, cu care CEO ar fi urmat să reabiliteze reţeaua de distribuţie a agentului termic din Craiova, apreciată la o lungime de peste 450 de kilometri. Asta după ce SC Termo comunicase că, din cauza vechimii, pe traseul de până la locatari au loc pierderi de agent termic, de 8-10%, care sunt suportate tot de furnizor. În cele din urmă, înţelegerea a picat şi SC Termo a intrat în procedură de faliment, tot CEO fiind cel care a cerut (în ianuarie 2015) intrarea în insolvenţă a societăţii pentru o datorie de 60 milioane de euro.