Alimentele, tot mai periculoase / Mucegai pe fructe şi apă din belşug în mezeluri

0
625

Comerţul alimentar, odată cu punerea la punct a legislaţiei în domeniu şi cu apariţia supermarketurilor ce ar trebui să respecte cumpărătorii, pare să nu-şi revină din vechile obiceiuri. Cumpărăm apă în loc de carne, crenvurşti despre care nu mai ştie nimeni cu exactitate ce conţin, fructe şi legume pline de mucegai, ce stau în galantare. Consumatorii trebuie să dea dovadă de o maximă prudenţă, atunci când decide să pună alimente în coşul de cumpărături. Ultimul control al comisarilor pentru Protecţia Consumatorilor Oltenia a scos la iveală detalii periculoase la regimul alimentar, cu care, din păcate, ne-am obişnuit în ultima vreme.

opc (1)În 03 februarie 2017, CRPC S-V Oltenia (Craiova) a desfăşurat la nivel regional controale în supermarketuri/hipermarketuri pentru a verifica condiţiile de comercializare a legumelor şi a fructelor. Au fost controlaţi 10 operatori economici. La un număr de 5 operatori economici s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor. Au fost oprite definitiv de la comercializare 134 kg de fructe şi legume în valoare de 487.41 lei, produse alterate, depreciate, improprii consumului uman. S-au aplicat 5 sanctiuni contravenţionale, din care 2 amenzi contravenţionale însumând 8.000 lei şi 3 avertismente pentru încalcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Unele supermaketuri prinse cu minciuna

Abaterile constatate de comisarii pentru Protecţia Consumatorilor Oltenia au fost una mai gravă ca alta: comercializarea de legume şi fructe de calitate neconformă (prezentau mucegai, lovituri mecanice), nerespectarea calibrului declarat, comercializarea de produse ca fiind calitatea I, dar cu deficienţe de calitate – fructe şi legume depreciate calitativ, cu grad de coacere neuniformă prezentau colonii de mucegai, cantităţi mari de noroi/pământ, nu erau sortate/curăţate, nu corespundeau calităţii declarate (aveau consistenţă moale), fructe şi legume etichetate ca fiind de calitatea I, fără a respecta categoria de calitate.

Controlul s-a desfaşurat în supermarketurile/hypermarketurile din toată regiunea Olteniei, în magazinele:  Kaufland România Hypermarche S.R.L, Columbus Operaţional SRL Billa, Lidl, Annabella.                                                           “Este important să ne cunoaştem drepturile în calitate de consumatori. Trebuie să acordăm o atenţie sporită tuturor informaţiilor care să stea la baza unei alegeri corecte a fructelor şi legumelor: calitatea, modul de expunere, depozitarea, informaţiile cu privire la ţara de provenienţă şi preţ. Operatorii economici care nu respectă prevederile legale în vigoare vor suporta măsurile care se impun. Este inacceptabil să există astfel de încălcări ale legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor. Nu vom tolera astfel de comportamente care să pună sănătatea consumatorilor în pericol”, a declarat Bogdan Pandelica, preşedinte ANPC.

Amenzi şi confiscări în vânzările de carne

opcÎn perioada 21.11 – 09.12.2016, Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Sud-Vest Oltenia (Craiova) a desfăşurat o acţiune de control privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor din carne. Au fost controlaţi 86 operatori economici. A fost verificată o cantitate de peste 3788.39 kg produse din carne, din care cca.  946.62 kg  nu se încadrau în prevederile legale cu privire la informarea, etichetarea, conformitatea şi publicitatea produselor din carne. Au fost prelevate 10 eşantioane de produse din carne, din care 10% nu se încadrau în prevederile legale, în vigoare conform analizelor de laborator.

Structura eşantioanelor prelevate şi a neconformităţilor constatate este următoarea: 1eşantion de tobă; 1 eşantion de lebăr; 1 eşantion de pate; 1 eşantion de crenvurşti; 3 eşantion de parizer; 2 eşantioane de cârnaţi din care 50% erau neconforme (1  eşantion). Măsurile dispuse de comisarii de la Protecţia Consumatorilor: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 8 kg produse din carne, în valoare de 138 lei, produse cu parametrii neconformi şi/sau cu data durabilităţii minimale depaşită; oprirea temporară de la comercializare a circa 366.20 kg produse din carne, în valoare de 3150.3 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 45 sancţiuni contravenţionale din care 28 amenzi contravenţionale în valoare de 73.500 lei şi 17 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Plătim apă, în loc de carne

Abaterile constatate au acoperit o paletă cât mai mare. Astfel, comercializarea  de carne şi produse din carne ce prezentau caracteristici organoleptice şi fizico-chimice neconforme – aspect măzguit, miros nespecific, cauzate de devidarea ambalajului individual; comercializarea de produse din carne care nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuşi prin prevederile legale în vigoare (Ordinul 560/1271/1339/210/2006) – neîncadrarea în conţinutul minim de proteine totale, conţinutul de umiditate depăşit. Depăşirea acestor limite determină dezechilibrarea compoziţiei produsului, favorizarea accentuării perisabilităţii microbiologice a produsului cu riscul alterării acestuia, reducerea perioadei de menţinere a caracteristicilor de calitate originale ale produsului şi afectarea interesului economic al consumatorilor, aceştia cumpărând „apă” în loc de cantitatea corespunzătoare de produs din carne.

Mai mult amidon decât prevede legea

          O altă abatere depistată este că se vindeau produse din carne ce prezentau continuţul de amidon depăşit faţă de valorile impuse de Ordinul 560/1271/1339/210/2006. Nerespectarea procesului tehnologic şi încadrarea produselor în altă grupă decât cea stabilită prin Ordinul nr. 560/1271/339/210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne cu utilizarea nepermisă a denumirilor unor de sortimente de produse din carne recunoscute şi preferate de consumatori. Produse etichetate ca fiind un produs fiert, în loc de produs afumat şi fiert: salam tip vară – înscris pe  etichetă ca fiind un produs fiert şi afumat, în loc de produs fiert şi dublu afumat. În acelaşi timp, prezenţa sintagmei „TIP” în denumirea produsului putea induce în eroare consumatorul în privinţa caracteristicilor produsului; cârnaţi cabanos şi cârnaţi cabanos extra – produse etichetate ca fiind produse fierte, respective produse afumate faţă de produs fiert şi dublu afumat impus prin Ordinul nr. 560/1271/339/210/2006.

Crenvurştii: carne şi nu prea

opc 2Utilizarea incorecta a denumirii unor sortimente de produse din carne recunoscute şi preferate de consumatori a fost semnalată la: crenvurşti de pui, crenvurşti de pui şi curcan, crenvurşti de pui şi curcan cu brânză  proveniţi din afara României, la care materia prima preponderentă era carnea de pasăre separată mecanic, în proporţii de 66%, 88%, respectiv 78%, aceasta având calităţi nutriţionale inferioare cărnii de pasăre propriu-zise. Practic denumirea “de pui”, “din pui” inducea ideea utilizării cărnii de pasăre în produs, influenţând astfel alegerea consumatorilor. Totodată, controlorii au mai descoperit produse care erau depozitate la o temperatură ce nu respecta specificaţiile producătorului; supraaglomerarea vitrinelor frigorifice cu produse congelate şi neînregistrarea zilnica a temperaturilor sau urmărirea temperaturilor de păstrare-depozitare prescrise de producător.

Sfaturi pentru consumatori

“Urmăriţi cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare pe care doriţi să le cumpăraţi şi refuzaţi-le pe acelea pentru care aveţi suspiciuni privind calitatea şi, mai ales, siguranţa. Refuzaţi produsele din carne care prezintă urme de mucegai (modificari organoleptice) sau care prezinta data durabilităţii minimale depăşită. Refuzaţi produsele alimentare preambalate care prezintă ambalaje deteriorate (devidate) şi pentru care există suspiciunea deteriorării şi a conţinutului. La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod  justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs. Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bun de casa cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, ne-a precizar Radu Preda, comisar şef al Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Sud-Vest Oltenia Craiova.