Roci aflate în echilibru natural

0
579

Piatra din Colorado

Această rocă se află în “Grădina zeilor”, în apropiere de vârful Pike, acolo unde se afla izvoarele fluviului Colorado. Poate fi admirată de numeroşi turişti, fiind situată lângă un drum public asfaltat ce străbate un peisaj mirific. Un cutremur de intensitate media poate distruge oricând frumoasa şi ciudata alcătuire a naturii.

 

Rocă în echilibru la Digby, Nova Scoţia, Canada

Coloana de bazalt, aflată într-un echilibru precar, se află doar la 30 de metri de mare, iar ceea ce este de-a dreptul uimitor este faptul că mai mult de 50% din baza rocii se află în aer.

 

Piatra “Idolul”, Brimham Moor, North Yorkshire, Marea Britanie

Piatra “Idolul” face parte dintr-un grup mai mare de pietre în echilibru precar, aflate pe o suprafaţă de 50 de acri în zona Brimham Moor, North Yorkshire. “Idolul” are o greutate aproximativ 200 de tone şi este susţinut de o mică piatră de formă piramidală. Este o situaţie remarcabilă de echilibru, aproape incredibilă.  Piatra piramidală susţine o presiune uriaşă a rocii mari şi cu toate acestea, echilibrul pe care îl oferă este impecabil. Din aceeaşi zonă şi aceeaşi familie ca şi “Idolul” se remarcă formaţiunile “Sfinxul”, “Câinele de pază”, “Cămila”, Broasca ţestoasă” şi “Ursul dansator”. Toate aceste roci oferă echilibre incredibile şi uimitor de frumoase.

 

El Torcal de Antequera, Andaluzia, Spania

“Turnurile” din Antequera sunt formaţiuni  calcaroase de înălţime considerabilă sunt foarte vechi şi stabile. Vântul, ploaia şi soarele au fost principalii “artişti” care au modelat ca nişte platforme stivuite pietrele respective. Înfăţişarea lor atrage anual foarte mulţi turişti.

 

Kjeragbolten, Norvegia

Kjeragbolten este un bolovan situat pe muntele Kjerag, Norvegia. Roca în sine face parte dintr-un depozit glaciar, are 5 m³ şi este prină în crevasa muntelui. Este o destinație turistică populară, fiind accesibilă fără nici un echipament de alpinism. Se află suspendată deasupra unui abis adânc de 984 de metri.

 

Stânca străveche din Sidobre, Franța

Această alcătuire bizară de roci se află în Languedoc, Franța. Face parte dintr-un străvechi munte – de acum 300 de milioane de ani – ce forma odinioară  zona stâncoasă a Europei de vest.  Datorită intemperiilor, eroziunea a fost foarte puternică, rămânând doar acest ansamblu de 780 de tone greutate.

 

Ciupercile de piatră, Kansas, Statele Unite ale Americii

Structura bizară în formă de ciupercă se află în regiunea Smaky Hills din Kansas. Pe o suprafaţă de 5 hectare să găsesc mai multe asemenea “ciuperci”, dăinuind aici încă de pe vremea dinozaurilor. Se găsesc în echilibru stabil şi încă rezistă vremii.

 

Echilibru extrem la  Epworth, Zimbabwe

Incredibila alcătuire stâncoasă este rezultatul eroziunii de milioane de ani a vânturilor şi intemperiilor. Este situată în Zimbabwe, la doar câţiva kilometri sud-est de capitala Harare.

 

Sombrero de piatră, Utah, Statele Unite ale Americii

Văzută de la distanţă, roca se aseamănă cu un sombrero mexican. Are o lăţime de 60 de metri şi 12 metri grosime. Este o gresie roşie, iar piatra care o susţine în acest echilibru se erodează destul de repede şi nu peste mulţi ani nu va mai reuşi să sprijine roca cea mare.