Explozie de cazuri de pneumonie în Dolj

0
345

Peste 2.000 de doljeni au ajuns, în doar o săptămână, la medic, acuzând dureri de cap, inflamaţii ale gâtului, febră şi o stare generală proastă. Cei mai mulţi au fost diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonie, însă au fost şi patru persoane cu gripă. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Dolj este vorba de  două cazuri la grupa de vârstă 5-14 ani şi două cazuri la grupa 15–49 de ani. Toate au fost confirmate în urma analizelor de laborator efectuate la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti.

În doar o săptămână în judeţul Dolj s-au înregistrat 1.622 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 841 cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în aceasta săptămâna (2.465) este mai scăzut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (2.621 cazuri). Rata incidenţei în rândul populaţiei a cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare a fost 233,62‰oo, a pneumopatiilor a fost de 121,13, iar a gripei de 0,28‰oo. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 11,10%. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au caracterizat săptămâna prin activitate gripală sporadică.

Evitaţi, pe cât posibil, aglomerările!

În această perioadă vremea de afară favorizează apariţia bolilor de sezon, dar şi acutizarea unor afecţiuni cronice preexistente. Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa şi alte afecţiuni acute din sfera ORL. Ele pot suverni în orice anotimp, dar incidenţa lor este crescută în acest sezon tocmai din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor. Potrivit medicilor, cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne respectarea normelor de igienă personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă. Este recomandată, de asemenea, izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave, evitarea colectivităţilor- serviciu, gradiniţă, şcoală, spaţii închise – supraaglomerate, folosirea batistei  sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei. Foarte important este spălatul mâinilor cu apă caldă și săpun după strănutat sau tuse şi evitarea vizitelor la persoanele bolnave.

Un alt sfat este acela de a evita expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute, pentru prevenirea degerăturilor.

Vaccinarea cea mai bună metodă de prevenire a gripei

Vaccinarea antigripală  rămâne însă  la fel de importantă ca metodă de prevenire a infecției, în special a complicațiilor cauzate de infecția gripală. Imunizarea este importantă în special pentru persoanele cu risc de complicații asociate gripei și pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane, care beneficiază de vaccin gratuit prin cabinetele medicilor de familie. Acestea sunt persoanele cu vârsta peste 65 ani; copiii cu vârsta sub 2 ani; copii şi adulţii cu diverse afecţiuni cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice; gravide, conform recomandărilor OMS; copiii şi vârstnicii instituţionalizaţi; persoane cu imunitate scăzută prin alte boli şi personalul medical

În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit,vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.