„Caravana carierei” pentru elevii de liceu

0
409

Sute de elevi de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova au completat, ieri, chestionare şi au primit consiliere pentru orientare profesională. Sfaturile au fost acordate de specialişti în domeniu implicaţi în proiectul „Caravana Carierei”, implementat de Blocul Naţional Sindical, care a pornit din Vâlcea şi îşi croieşte drum prin 21 de judeţe. Consilierii rămân şi astăzi în cortul amplasat în curtea colegiului.

„Suntem o echipă multidisciplinară, care are ca parteneri Universitatea Română-Germană din Sibiu, o firmă de consultanţă specializată în consiliere şi orientare în carieră din Capitală, care lucrează cu experţi din cadrul Universităţii Bucureşti, şi o companie din Grecia, care lucrează cu tineri şi vine cu experienţe noi şi competenţe. Craiova reprezintă a treia escală a caravanei. Ne propunem ca pe parcursul a două zile să oferim foarte multă informaţie tinerilor, să începem să-i familiarizăm cu instrumentele pe care le pot utiliza în perioada imediat următoare, să începem să vorbim de trecerea de la şcoală la viaţa activă.  Le vom aplica o serie de teste prin care îi ajutăm să-şi identifice aptitudinile şi să ia o decizie pentru ce vor face pe viitor. Vor continua studiile, se vor angaja sau vor urma cursuri de calificare sau recalificare”, a precizat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical şi managerul proiectului.

Liceenii, între studii şi angajare

Elevii vor primi, astfel, informaţii despre cum să-şi aleagă o universitate bună pentru a-şi continua studiile, dar şi despre cum să se prezinte la un interviu pentru angajare.

„Încercăm să îi facem pe tineri să înţeleagă că numai educaţia de calitate, formarea profesională de calitate sunt lucrurile care îi pot ţine vii, îi pot ţine atractivi în piaţa muncii. Altminteri, ajung la marginea societăţii, extrem de vulnerabili, trăind de pe o zi pe alta sau să practice tot felul de meserii care să le asigure supravieţuirea sau speranţe iluzorii. Tinerii care termină liceul în momentul în care încearcă să-şi găsească un loc de muncă se confruntă cu un şoc cultural pentru care nu sunt pregătiţi. Angajatorii aşteaptă ca ei să fie tobă de carte, impecabili pregătiţi, capabili să folosească echipamentele şi tehnologiile companiei, să dea randamente maxime. Dar nu au acces la nişte procese de pregătire care să dea şansa ca odată terminat liceul, să fie pregătiţi. Din acest motiv foarte mulţi din tinerii care vin la interviuri răspund că ştiu să facă aproape orice, fapt care arată că nu stăpânesc nimic în nici un domeniu şi sunt în voia sorţii”, a mai precizat managerul proiectului,

„Caravana Carierei” va fi prezentă în zilele de 9 şi 10 februarie şi la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova. Tinerii vor avea ocazia să ţină legătura cu specialiştii proiectului prin aplicaţii informatice care le pun la dispoziţie meditaţii, cursuri, teste de evaluare şi chiar oportunităţi de angajare.