Extinderea alternativei educaţionale „Step by step”

0
316

Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională (CEDP) „Step by Step” a lansat, de curând, în ţară, oferta de extindere a alternativei educaţionale cu acelaşi nume, pentru anul şcolar 2019/2020. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a trimis, la rândul său, datele în teritoriu, astfel încât, în anul de învăţământ viitor, oferta să se extindă, de la cinci unităţi şcolare, aflate, în prezent, în program.

Alternativa educaţională „Step by Step” este implementată, în România, de 24 de ani  şi are ca obiect susţinerea dezvoltării cognitive, emoţionale, sociale şi fizice ale copiilor. Se merge, în principal, pe dezvoltarea iniţiativei personale a copiilor, creativitatea, consolidarea încrederii în sine, colaborarea în cadrul echipei de lucru. Programul se adresează atât preşcolarilor, cât şi celor din ciclurile primar şi gimnazial. În fiecare zi, orarul este în intervalul orar 08:00 – 16:00, iar cei care parcurg această alternativă educaţională beneficiază de o masă caldă, fac activităţi de relaxare, iar cei din clasele I – VIII îşi pregătesc şi temele pentru a doua zi, sub îndrumarea a două cadre didactice plătite de la bugetul de stat. Activitatea se desfăşoară pe grupe, copiii stând la o masă rotundă, care înlocuieşte tradiţionalele bănci, şi participă la procesul educaţional. Fiecare unitate de învăţământ care solicită înscrierea în program trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: amenajarea unor săli cu mobilier specific şi materiale didactice adecvate, care susţin explorarea şi învăţarea într-un mediu sigur şi atractiv; pregătirea cadrelor didactice, în vederea aplicării metodologiei alternativei educaţionale, etc. Pentru învăţământul preşcolar, este nevoie de acordul Consiliului de Administraţie al grădiniţei, cu numele şi prenumele cadrelor didactice care vor să aplice, prin acordul scris al acestora, măsuri aplicabile şi pentru „primar”. La „gimnazial”, acordul CA al şcolii vine, pentru înfiinţarea clasei a V-a, ca urmare a solicitării părinţilor. Toate cererile trebuie să aibă acordul ISJ. Solicitările vor fi analizate de Comitetul Director al CEDP, care va stabili unităţile ce vor beneficia de extindere.  

Termen de depunere a dosarelor – 15 februarie

În anul şcolar 2018/2019, în reţeaua „Step by Step”, la nivel naţional sunt înscrise 178 de grădiniţe şi 154 de şcoli din 35 de judeţe. În judeţul Dolj, sunt cuprinse cinci entităţi de învăţământ: Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Liceul Teoretic „Henri Coandă”, Şcoala Gimnazială „Elena Farago”, Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul”, toate din Craiova. Cererile pot fi trimise până pe 15 februarie, prin poştă, pe adresa Bucureşti, Bd. Burebista, nr.4, bl. D13, sc.4, et.6, ap.382, Sector 3, sau prin fax la nr. 021/3166774.