Ştiinţa – Fortuna Dusseldorf, după aproape 40 de ani

0
1032

Universitatea dispută astăzi primul amical în Malta, contra echipei pe care a întâlnit-o în urmă cu aproape patru decenii, în Cupa Cupelor

craiovaLa nici 24 de ore după sosirea în Malta, Universitatea Craiova dispută şi primul meci de verificare din acest stagiu, contra echipei germane Fortuna Dusseldorf. Staff-ul Craiovei a aflat abia pe ultima sută de metri că adversară îi va fi Fortuna Dusseldorf, şi nu Borussia Monchengladbach, formaţia care în această perioadă se pregăteşte în Spania. Partida se va desfăşura de la ora 18, pe „Ta’Qali National Stadium of Malta”, din capitala ţării, Valletta. Fortuna evoluează în Zweite Bundesliga, liga a doua nemţească, unde ocupă locul 8 la jumătatea sezonului. Nemţii sunt deja de patru zile în cantonament în Malta, dar şi pentru ei amicalul de astăzi va fi primul din 2017. Fortuna Dusseldorf este antrenată de neamţul Friedhelm Funkel, care a mai pregătit în cariera sa echipe precum Hertha Berlin, Eintracht Frankfurt, Allemania Aachen şi TSV 1960 Munchen. Cei mai cunoscuţi jucători ai echipei din capitala landului Renania de Nord-Westfalia sunt: stoperul Alex Madlung (fost internaţional german, ex-Hertha, Wolfsburg), portarul Michael Rensing (multiplu câştigător al Bundesligii cu Bayern Munchen), atacantul ivorian Didier Ya Konan, vârful togolez Ihlas Bebou, însă acesta nu va juca împotriva Ştiinţei deoarece se află cu naţionala ţării sale la Cupa Africii pe Naţiuni.

În 1978, Fortuna a eliminat Ştiinţa şi a jucat finala Cupei Cupelor, cu Barcelona

1978Universitatea Craiova şi Fortuna Dusseldorf s-au întâlnit într-o dublă manşă în primul tur al ediţiei 1978-1979 a Cupei Cupelor. Ştiinţa participa în această competiţie după câştigase în sezonul anterior a doua sa Cupă a României, după finala cu Olimpia Satu Mare, scor 3-1. În turul disputei cu nemţii, pe „Central” a fost un meci nebun, iar oaspeţii s-au impus cu 4-3, pentru ca în retur să se înregistreze o remiză, 1-1, care a consfiinţit calificarea germanilor în turul secund. În tur, pentru Universitatea au marcat Cămătaru (2) şi Crişan, în timp ce golurile oaspeţilor a fost înscrise de Fanz (2), Klaus Allofs şi Zimmermann. Echipa aliniată de antrenorul Ilie Oană în meciul de pe „Central”, de pe 13 septembrie 1978: Lung (46 Boldici) – Ungureanu, Tilihoi, Ştefănescu, Purima – Donose (76 Negrilă), Beldeanu, Balaci – Marcu, Crişan, Cămătaru.

program meciÎn retur, pe „Rheinstadion”, a fost 1-1, goluri: Bommer, respectiv Mitică Marcu. Ştiinţa a evoluat atunci în formula: Lung – Ungureanu, Tilihoi, Ştefănescu, Purima (46 Berneanu) – Negrilă, Beldeanu, Marcu – Cârţu, Crişan, Cămătaru.

În acel sezon, Fortuna Dusseldorf avea să dispute finala Cupei Cupelor, după ce i-a eliminat pe scoţienii de la Aberdeen, pe elveţienii de la Servette Geneva şi pe cehoslovacii de la Banik Ostrava. Formaţia vest-germană a pierdut ultimul act al competiţiei în faţa catalanilor de la FC Barcelona (în teren cu Neeskens, Krankl, Rexach şi Asensi), scor 4-3, după prelungiri.

Aveau să mai treacă aproape 5 ani până când Universitatea Craiova să devină prima echipă din România care a eliminat o echipă vest-germană din competiţiile europene.