Copiii de la Şcoala Gimnazială „Sf. Dumitru” nu vor mai fi nevoiţi să înveţe în trei ture

0
1477

După mai bine de zece ani de când s-a pus în discuţie şi pe hârtie reabilitarea unei şcoli gimnaziale din Craiova, prin ridicarea unui nou corp de clădire, este vorba despre fosta Şcoală nr. 18, actuala „Sf. Dumitru”, ieri a fost inaugurat, în prezenţa oficialităţilor, noul imobil. Astfel, începând de luni, 9 ianuarie, la reînceperea cursurilor, copiii vor păşi într-un local nou, dotat la standarde moderne şi nu vor mai fi nevoiţi să înveţe în trei schimburi.

Povestea merge mai departe…

dumitruŞcoala Gimnazială „Sf. Dumitru” (fosta Şcoală Generală nr. 18) a fost înfiinţată în anul 1960, în apropierea Parcului Poporului, actual „Nicolae Romanescu”. Nu era atunci, nu este nici acum o zonă rezidenţială, cu multe pretenţii. Localul a răsărit printre blocuri şi case vechi, copiii proveneau din familii de toate condiţiile sociale, dar şi-a urmat destinul. Uşor-uşor, au început să apară şi rezultatele şcolare, premiile la diverse concursuri au început să curgă, în timp devenind una dintre instituţiile de învăţământ preuniversitar căutate. În 1998, a primit actuala denumire, a fost şcoală-pilot pentru învăţarea limbii franceze, primind mai multe distincţii.

Nici în acest an rezultatele foarte bune nu au ocolit unitatea. Conform centralizării datelor, la sesiunea din vara lui 2016 a Evaluării Naţionale pentru clasa a VIII-a, pe baza cărora s-a făcut admiterea în liceele de prestigiu din Craiova, au fost obţinute 20 de note peste 9,00, vârfurile fiind Maria Bălă (9,96), Adrian Ionuţ Nicolae (9,94) şi Ana-Maria Iriza (9,93), astfel încât povestea merge mai departe. Ei bine, toţi aceşti copii aveau nevoie de condiţii mai bune de învăţământ, cu atât mai mult cu cât a crescut numărul lor şi s-a ajuns să se înveţe în trei schimburi. În anul 2006 s-au pus pe hârtie planurile de ridicare a unui nou imobil, dar, aproape zece ani, s-a bătut pasul pe loc.

Patru luni pentru finalizare

dumitru (1)În anul 2006 s-a pornit la drum, un an mai târziu s-a trecut la execuţia lucrării, s-a mers până în 2010, după care s-a aşternut liniştea şi, de multe ori, deznădejdea. Cinci ani nu s-a mai făcut nimic. „Fonduri au fost alocate de administraţia publică locală, dar cred că nu au fost oamenii potriviţi pe locurile potrivite, de aceea s-a tergiversat atât de mult timp. În august 2016, după implicarea autorităţilor locale, lucrările au demarat, după ce o firmă a câştigat licitaţia, şi iată că, acum, putem pune la dispoziţia copiilor şi cadrelor didactice un local modern, iar cele trei schimburi vor dispărea. Sunt mândră că sunt din Cetatea Băniei, deoarece am avut sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Craiova, Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi, nu în ultimul rând, al părinţilor şi profesorilor, care au înţeles că trebuie să avem răbdare”, a precizat prof.  Aida Ionescu, director al Şcolii „Sf. Dumitru”.

Promisiuni şi pentru alte investiţii

dumitru (2)Ieri, a avut loc inaugurarea oficială a clădirii, care conţine săli de clasă, laboratoare, o sală multifuncţională, grupuri sanitare pentru fete şi băieţi, acestea din urmă dotate inclusiv cu duşuri, laboratoare. Panglica a fost tăiată de prof. Lavinia Craioveanu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi senator de Dolj, Mihail Genoiu, primar interimar al Craiovei, şi managerul  Aida Ionescu. „Mă bucur că, în sfârşit, se poate funcţiona în două ture normale de cursuri, iar condiţiile sunt dintre cele mai bune. Nu vă rămâne vouă, copiilor, decât să învăţaţi, cu atât mai mult cu cât aveţi un corp profesoral foarte bun, iar rezultatele se văd”, a declarat Lavinia Craioveanu.

Mihail Genoiu a ţinut să menţioneze, la rândul său: «Am avut şi vom avea în continuare drept priorităţi sistemele sanitar şi de educaţie, unde, aşa cum s-a văzut, am investit foarte mult. Ştiu că acest proiect, de la Școala „Sf. Dumitru”, a fost unul anevoios, dar suntem fericiţi că a fost finalizat. Au fost alocate două milioane de lei pentru reabilitare, anul trecut fiind distribuită suma de 850.000 de lei. Infrastructura şcolară a fost mereu în atenţia administraţiei publice locale şi avem în vedere ca, anul acesta, să intervenim şi pe partea reabilitării curţilor din incinta unităţilor şcolare, în primul rând a terenurilor de sport. Pentru Şcoala Gimnazială „Sf. Dumitru”, vom încerca accesarea unor fonduri europene, pentru reabilitarea şi vechiului imobil, deoarece şi aici este nevoie de investiţii serioase».