Universitatea va întâlni în stagiul din Turcia pe Anji, Pogon, Kuban, FC Shanghai, Wisla, Pakhtakor sau Sheriff Tiraspol
CS Universitatea Craiova şi-a stabilit deja 7 amicale pentru cele două cantonamente din Antalya, programate între 12-26 ianuarie şi 29 ianuarie-12 februarie. În primul stagiu de pregătire, alb-albaştrii vor întâlni la început două formaţii de ligi inferioare din Turcia şi înaintea revenirii în ţară, pe 25 ianuarie, vor da piept cu fostul El Dorado din Rusia, la care au evoluat Eto’o sau Roberto Carlos, Anji Mahacikala, acum în Liga a II-a din Rusia.
În al doilea cantonament, oltenii juca pe 31 ianuarie cu polonezii de la Pogon (Liga I), cu două echipe antrenate în trecut de Dan Petrescu, Kuban Krasnodar (pe 1 februarie) şi Wisla Cracovia (pe 8 februarie). Pe 4 februarie, Sorin Cârţu se va reîntâlni, după 31 de ani, cu Sven Goran Eriksson, antrenorul Benficăi Lisabona în 1983, în semifinala care a oprit drumul Craiovei Maxima în Europa League. Fostul selecţioner al Angliei pregăteşte acum formaţia din prima ligă chineză FC Shanghai East Asia. În sfârşit, pe 9 februarie, Brandan şi compania joacă contra campioanei Uzbekistanului, Pakhtakor, iar pe 11 februarie craiovenii încheie pregătirea în Turcia cu un amical contra lui Sheriff Tiraspol (Moldova), echipa antrenată acum câţiva ani de Gabi Balint, cel care a readus în vara trecută Craiova în Liga I. Un singur amical a rămas de stabilit în perioada următoare, pe data de 6 februarie.
Anji încearcă să repromoveze
Anji Mahacikala este pe primul loc în liga secundă din Rusia, pornind partea a doua a sezonului cu prima şansă la promovare. În lot se regăsesc doi jucători brazilieni Ewerton şi Leonardo, dar cel mai bine cotat este mijlocaşul Ilia Maksimov. Golgheterul echipei este francezul Yannik Boli, 9 goluri în 12 partide jucate. Perioada de glorie a formaţiei ruse a fost acum doi ani, când era antrenată de Guus Hiddink, iar pentru culorile ei evoluau superstarurile Samuel Eto’o şi Roberto Carlos. Cele mai importante performanţe au fost obţinute în 2013, când echipa a încheiat sezonul pe locul 3 şi a evoluat în finala Cupei Rusiei.
Două dueluri cu polonezii
Pogon Szczecin este una dintre trupele tari din prima ligă poloneză, clasându-se la finalul turului pe poziţia a şaptea. Petele de culoare din echipă sunt brazilianul Hernani şi japonezii Takuya Murayama şi Shohei Okuno. Golgheter: vârful de 21 de ani Lukasz Zwolinski, cu şase reuşite în actuala stagiune. Gruparea poloneză are câteva repere istorice interesante: constituită la Lviv (Ucraina), a fost mutată în 1945, urmare a anexării teritoriilor din Estul Poloniei la URSS. În 2005-2006 a devenit echipa cu cei mai mulţi brazilieni din afara Braziliei, proiect iniţiat de patronul Antoni Ptak. În cele din urmă acesta s-a retras din fotbal, fanii au preluat destinele clubului care în 2012 reuşea o promovare istorică în prima ligă. Cea mai bună clasare: locul patru în campionatul 2013-2014.
Wisla Cracovia a încheiat turul de campionat pe poziţia a patra în Liga I din Polonia, la 6 puncte de liderul şi rivala tradiţională Legia Varşovia. Veteranul Pawel Brozek (10 goluri în 18 meciuri) şi bosniacul Semir Stilic (7 goluri în 19 meciuri) sunt principalele guri de tun ale trupei poloneze. Fondată în 1906, echipa din Cracovia este una dintre cele mai titrate, încoronându-se de 14 ori campioană a Poloniei şi câştigând de 4 ori Cupa. Portarul român Emilian Dolha a îmbrăcat tricoul formaţiei poloneze în campionatul 2006-2007. Pakhtakor este campioana la zi a Uzbekistanului. De altfel, formaţia din Tashkent este cea mai titrată din ţară, cu 9 titluri de campioană şi 11 Cupe câştigate.
La Kuban a mai rămas Gigel Bucur
Kuban Krasnodar ocupă locul 8 în prima ligă rusă după 17 etape. Gigel Bucur este om de bază la echipa rusă, reuşind 3 goluri în cele 15 partide disputate. Printre cei mai bine cotaţi jucători ai formaţiei din Krasnodar se numără: paraguayanul Lorenzo Melgarejo, bulgarul Ivelin Popov şi mijlocaşul defensiv francez Charles Kabore. Cea mai bună perioadă din istoria clubului este legată de numele lui Dan Petrescu. În 2010, antrenorul român o promova pe Kuban în prima ligă, apoi încheia următorul sezon pe locul 8. În campionatul 2013-2014, pe banca tehnică a echipei din Krasnodar s-a aflat şi un alt tehnician român, Dorinel Munteanu.
Cârţu şi Lung, revedere după 32 de ani cu Sven Goran Eriksson
Un alt adversar al Universităţii Craiova va fi trupa pregătită de suedezul Sven Goran Eriksson, FC Shanghai East Asia, ocupanta locului 5 în prima divizie din China. Nordicul care a pregătit Lazio Roma şi naţionala Albionului a stat pe banca Benficăi Lisabona la celebra dublă din semifinalele Cupei UEFA 1983, când lusitanii au eliminat Craiova Maxima, din care făceau parte şi Sorin Cârţu şi Silviu Lung. Cel mai bun jucător al lui Shanghai este vârful suedez Tobias Hysen, cu 19 goluri în 28 de meciuri.
Şeriff, multiplă campioană în Moldova
Sheriff Tiraspol este echipa care domină autoritar fotbalul din Moldova. A câştigat 10 titluri consecutive, între 2001 şi 2010, dar şi ultimele trei trofee supreme în 2012, 2013 şi 2014. În actuala stagiune ocupă locul 3 la finalul turului de campionat. Trupa din Tiraspol are 7 brazilieni în lot, iar cel mai important marcator este Ricardinho – 12 goluri în 15 jocuri. Între titulari se regăseşte şi românul Andrei Mureşan, fost la Astra Giurgiu. În anii 2002-2003, Sheriff a fost antrenată de românii Mihai Stoichiţă şi Gabi Balint, ultimul fiind practic un liant între Ştiinţa şi Sheriff, după ce a promovat Craiova pe prima scenă.