Dacă până nu demult pensionarea pe caz de boală era o opţiune adoptată de românii care întâmină pobleme de sănătatea şi nu-şi pot continua activitatea, numărul solicitărilor fiind foarte mare mai ales în perioada anilor ’90, atunci când s-au făcut restructurări în masă, acum, situaţia a fost luată “la bani mărunţi” scoţând la iveală un sistem de pensii publice sufocat de sutele de dosare medicale care ajungeau lunar la comisiile de expertiză. Printre acestea şi unele nefondate. Verificările din ultimul an s-au soldat cu 1.200 de depensionări la Dolj datorate în mare parte, recuperării capacităţii de muncă de către beneficiari, dar şi cu o scădere considerabilă a nivelului de adresabilitate. De la 700 de dosare la începutul anilor 2000, s-a ajuns la circa 70 de dosare pe lună în această perioadă, semn că valul de controale a atenuat elanul celor ce îşi propuseseră să se pensioneze, chiar dacă nu era cazul. Analizând situaţia anului ce a trecut, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, afirmă că 2012 este primul an în care numărul pensionărilor în judeţul Dolj este în scădere.
“După ce am realizat o statistică cu privire la numărul pensionarilor din judeţul Dolj, putem spune că acesta este primul an în care numărul pensionărilor este în scădere faţă de anii precedenţi, când creşterea era exponenţială. Dacă în anii 2007-2008 aveam câte 700-800 de cazuri de pensionare care intrau în sistem lunar, acum avem în jur de 60-70 de cazuri. Diferenţa este foarte mare. Acum oamenii ştiu că se fac controale şi nu mai au curaj să mai încerce dacă ştiu că nu este cazul. Numărul mare de pensionari nu provine de anul trecut sau de acum 2-3 ani, ci de zeci de ani. Vorbim despre un fenomen foarte amplu. Doljul numără acum sub peste 200.000 de pensionari, mai exact 199.000, însă la începutul anului 2011 Doljul număra 215.000 de pensionari. Trebuie menţionat faptul că pensionarii pot ieşi din sistem prin deces, reintegrare sau depensionare”, a explicat directorul Casei Judeţene de Pensii Dolj, Daniel Baciu.
A crescut ajutorul de deces
Legea nr. 294/2011 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, intrată în vigoare la sfârşitul anului trecut, a adus anumite schimbări în ceea ce priveşte beneficiile pensionarilor. A crescut de la 2.022 lei la 2.117 lei în cazul decesului asiguratului sau al pensionarilor, şi, de asemenea, a crescut numărul de contribuabili la bugetul asigurărilor sociale. “Persoanele care realizează venituri de natură salarială sau orice alt venit câştigat, este obligat să plătească o contribuţie de 10,5 % la fondul de pensii. Este un lucru foarte bun, reuşim să mărim numărul de contribuabili la bugetul de pensii şi numărul de beneficiari a acestor contribuţii de asigurări sociale să fie unul corect. De asemenea, Începând cu 1 ianuarie 2012, cuantumul ajutorului de deces, este – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului de 2117 lei -, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, ajutorul este de 1.059 lei. Totodată, creşte cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor – pensia de invaliditate de gradul I, este egală cu 80% din valoarea punctului de pensie – de 587 lei. Este o indemnizaţie suplimentară care se acordă faţă de pensia care rezultă din calcul”, a mai spus Daniel Baciu.
Taloanele de călătorie vin la pachet cu pensiile din februarie
Potrivit conducerii casei Judeţene de Pensii Dolj, măsura eliberării cardurilor de călătorie pentru pensionari a fost amânată de Guvern până la sfârşitul anului. Până atunci, se distribuie taloanele clasice, care vor ajunge la beneficiari luna următoare, odată cu pensia. Pensionarii doljeni vor putea însă beneficia de călătorii la preţ redus, taloanele în format clasic urmând a fi tipărite odată cu cupoanele de pensie pentru luna februarie şi vor ajunge la destinatari concomitent cu pensia, în aceeaşi lună. “Având în vedere că OUG nr. 120/2011 a fost publicată pe data de 28 decembrie 2011, iar procedura de actualizare a bazelor de date, de procurare a hârtiei speciale şi de tipărire a documentelor de călătorie este complexă, îi informăm pe pensionari că se depun eforturi susţinute pentru a asigura transmiterea acestor documente odată cu pata drepturilor aferente lunii februarie 2012”, a declarat Daniel Baciu.
De luni se pot depune cererile pentru biletele de tratament
Pentru pensionarii care au nevoie de tratament, Casa de Pensii Dolj, pune la dispoziţie în fiecare an bilete cu ajutorul cărora, cei cu probleme îşi pot ameliora starea de sănătate. De aceste bilete de tratament pot beneficia toate categoriile de pensionari, costul ajungând până la 50% din valoarea pensiei. Direcorul economic al Casei Judeţene de Pensii Dolj, Daniela Licu, a explicat faptul că, începând de luni (9 ianuarie a. c) se vor putea depune cererile pentru acordarea biletelor de odihnă şi tratament, la fel ca şi anul trecut. pe baza unui formular tipizat care se găseşte la sediul CJP sau pe site-ul instituţiei – www.pensiidolj.ro. “Formularele de depunere a cererilor pentru biletele de tratament sau de odihnă sunt aceleaşi ca aul trecut. Acum nu mai este importantă data la care pensionarul depune cerere, lucrurile s-au schimbat. Dacă omul a mai fost în ultimii trei ani în staţiune primeşte un punctaj, categoria de pensionare primeşte şi ea punctaj, de asemenea este punctat şi cuantumul pensiei, se face o medie a acestor trei criterii şi în ordine descrescătoare a punctajelor se acordă biletele. Noul sistem de acordare a biletelor dă şansa oricărui pensionar să meargă la tratament. Începând cu 15 februarie vom putea elibera biletele de tratament pentru unităţile proprii ale Ministerului Muncii, iar biletele pentru celelalte unităţi hoteliere se vor distribui începând cu 15 martie”, a explicat directorul economic de la Casa Judeţeană de Pensii Dolj, Daniela Licu.
Formalităţile pentru depunerea dosarelor sunt foarte simple, nu trebuie decât să aveţi grijă ca dosarul să conţină toate documentele necesare: o cerere tip privind acordarea biletului de tratament, care poate fi procurată de la ghişeul Casei de Pensii, fie de pe site-ul agenţiei, cuponul de pensie, bilet de trimitere de la medicul de familie şi o copie a cărţii de identitate. Fiecare staţiune este recunoscută pentru beneficiile care le are asupra unor afecţiuni. Cei interesaţi de aceste bilete pot alege din următoarele staţiuni: Amara, Buziaş, Covasna, Căciulata, Călimăneşti, Sovata, Herculane, Mangalia, Olăneşti, Pucioasa, Saturn, Tuşnad şi Vatra Dornei. Indiferent de staţiunea aleasă, veţi beneficia de condiţii excelente de cazare pe parcursul celor 18 zile de sejur, trei mese în fiecare zi şi ceea ce este cel mai important, tratament pentru diverse afecţiuni.